Policie bude stíhat bývalé poslance Volného a Roznera. Přišli o imunitu

zpravy.aktualne.cz/

Policisté budou stíhat někdejší poslance Lubomíra Volného a Miloslava Roznera, kteří po neúspěchu v letošních sněmovních volbách přišli o imunitu. Stíhání bude zahájeno v kvůli šíření zprávy o ivermektinu a výrocích o romském táboře. V pátek o tom s odvoláním na mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka informovala Česká televize.

Volného policie podezírá z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin. O jeho vydání ke stíhání požádala letos v květnu. Sněmovna o žádosti do voleb nerozhodla, byť mandátový a imunitní výbor v červnu jeho vydání ke stíhání doporučil.

Volný tvrdil, že chce být vydán, aby, jak uvedl, „všechna pravdivá data o ivermektinu zazněla ve veřejném prostoru v průběhu mé obhajoby u soudu“.

S návrhy na zařazení policejní žádosti jako pevného bodu programu sněmovního pléna neuspěli ani poslanci Volného bloku. Podle kuloárových informací se většina poslanců obávala toho, že Volný by situaci využil k dlouhým projevům.

Volný propagoval ivermektin k léčbě covidu. V příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Roznera poslanci odmítli vydat ke stíhání předloni v březnu. Policie ho podezírá z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia v souvislosti s jeho výroky o romském táboře v Letech u Písku.

Rozner uvedl, že zatím nebyl nikým kontaktován. „Nicméně z hlediska zákona je to logický postup a jsem připraven s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat,“ dodal.

Předražený odkup vepřína

Obvinění nicméně pokládá Rozner za absurdní. „Ve svém projevu na vnitrostranickém neveřejném zasedání jsem rozhodně nepopíral genocidu, ale hovořil o předraženém odkupu vepřína z veřejných zdrojů dle mého názoru zrealizovaném zcela netransparentním způsobem,“ sdělil.

Rozner dříve při kritice rozhodnutí bývalé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL o odkupu vepřína u pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“.

Imunitní výbor Roznerovo vydání plénu nedoporučil s ohledem na argumenty většiny členů, podle nichž při obdobných vyjádřeních poslanců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno. Rozner pak na plénu uvedl, že jeho vyjádření nemělo za cíl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace. Týkalo se podle něho vynaložení „obrovské a nepřiměřené“ částky na záměr památníku.

  Výbuch munice v Ostravě zabil jednoho člověka, práce pyrotechniků skončila

Stát v předminulém volebním období vykoupil vepřín v místě někdejšího tábora zhruba za 451 milionů korun. Vláda pak uvolnila 111 milionů na sanační a demoliční práce či na archeologický průzkum.

Rozner čelil několika trestním oznámením. Policie nejprve případ odložila. Dohledová státní zástupkyně ale vrátila věc k došetření obvodnímu státnímu zástupci a vyšetřovateli, protože s původním závěrem nesouhlasila.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com