Platy vrcholných politiků porostou. Senátoři zamítli jejich zmrazení

seznamzpravy.cz

Platy ústavních činitelů v příštím roce vzrostou asi o šest procent. Horní komora odmítla vládní návrh zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.

Senátoři označovali novelu za populistické předvolební gesto a poukazovali na budoucí skokový nárůst platů po roce 2026. Pro zamítnutí, jak je doporučily senátní výbory, hlasovalo 57 ze 68 přítomných členů horní komory. Proti jich bylo pět. Sněmovna schválila zmrazení platů vrcholných politiků zrychleně jen několik dnů před volbami do dolní komory. Pro předlohu tehdy hlasovalo 133 ze 134 přítomných poslanců ze všech sněmovních stran.

Vláda argumentovala tím, že stát by zmrazením ušetřil celkem zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Platy ústavních činitelů byly kvůli zmírnění dopadů koronavirové epidemie na státní rozpočet zmrazeny už pro letošní rok.

Jelikož skončilo funkční období Poslanecké sněmovny, odmítnutí předlohy v horní komoře znamená její konec.

Senát naopak zřejmě schválí změnu zákona, která státu přinese větší přehled o pracovní době a odpočinku strojvedoucích. Úřady budou moci pomocí monitoringu licencí strojvedoucích jednoznačně zjistit, jestli konkrétní strojvedoucí neřídí v rozporu s předpisy nad rámec směny u jednoho dopravce v době odpočinku například pro jiného dopravce.

Senát bude schvalovat v prvním kole také novelu, podle níž by se oprávnění integrovaného záchranného systému k varování obyvatelstva před živelními pohromami nebo ekologickými haváriemi změnilo na povinnost. Novelu kvůli loňské otravě na Bečvě předložila desítka senátorů v čele s Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL).

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

 

  Zákaz vlastnictví médií politiky bude přísnější, Pavel to podepsal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com