Prezident Zeman se uzávěře průmyslu nebrání, je ale podle něj riskantní. Konec ministra Blatného by schválil

aroundprague.cz

Prezident České republiky Miloš Zeman řekl, že uzávěra průmyslu by byla riskantní. Nebránil by se jí, ale jen když selžou stávající opatření. Řekl to v televizi CNN Prima News. Prezident se vyjádřil i k ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) –⁠ ten je prý vyhořelý, a pokud mu premiér Andrej Babiš (ANO) nějaký návrh změn ve vládě předloží, bez váhání mu vyhoví. Babiš ale reagoval, že odvolání není na stole. Zeman také zvažuje, že by se Roman Prymula mohl stát jeho neplaceným poradcem.

Prezident Miloš Zeman očekává, že epidemie nemoci covid-19 skončí letos v září. Zdůvodňuje to tím, že podle jeho odhadu bude nejpozději tou dobou proočkována velká většina populace, tedy všichni, kteří to chtějí.

Zeman v souvislosti s obavami lidí z vakcíny vyzval k důvěře k odborníkům. „Málo vyzkoušená vakcína je vakcína, která neprošla certifikací. A vakcíny, jimiž se nyní očkuje, vesměs byly schváleny Evropskou lékovou agenturou,“ řekl v diskusním pořadu na Primě.

Sputnik by měl dorazit brzy

V souvislosti s tím zmínil prezident také ruskou vakcínu Sputnik. O tu požádal ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle Zemana by mohla do Česka dorazit v nejbližší době. Zeman to zmínil s odvoláním na informace z ruského velvyslanectví.

Zeman připustil, že neví, kolik dávek vakcíny by mělo dorazit. „Ale vzhledem k ruským rozměrům to bude asi poněkud více, než nám třeba dodal Izrael, kde jsem rovněž žádal prezidenta (Reuvena) Rivlina, aby nám pomohl s vakcinací české populace,“ řekl Zeman.

Prezident také uvedl, že by se nechal Sputnikem naočkovat, a to kvůli jeho vysoké účinnosti. Zeman už nicméně vakcínu obdržel, a to dvě dávky od firem Pfizer/BioNTech.

V případě vakcíny Sputnik by mu pro její používání stačila certifikace tuzemského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav by podle jeho slov neměl být líný a certifikaci provést.

  Nouzový stav potrvá nejméně do 22. ledna, rozhodla vláda

Uzávěra průmyslu, jen když selžou současná opatření

„Možná právě proto, že jsem původní profesí ekonom, jsem tady zaujatý a já tu zaujatost přiznávám. Samozřejmě že v nejhorším případě můžeme sáhnout i k lockdownu průmyslu, ale snažme se především aplikovat ta jiná opatření, která vláda přijala. No a když nebudou stačit, sáhněme i k tomuto,“ řekl prezident v souvislosti s otázkou uzávěry průmyslu.

Případná uzávěra průmyslu by byla podle Miloše Zemana do jisté míry riskantní. Nebránil by se jí, ale zatím je podle něj důležité, aby zaměstnanci nosili roušky a byli testováni.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu uvedl, že předsednictvo sociálních demokratů pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu.

Blatný by si měl odpočinout. Podle Babiše ale odvolání na stole není

Miloš Zeman v pořadu na stanici Prima CNN News také sdělil svůj názor na šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného. Podle hlavy státu je ministr nominovaný hnutím ANO vyhořelý a měl by si odpočinout. „Mně je ho líto. Já už jsem mu to říkal, říkal jsem při jeho jmenování, že přichází z parku do džungle, a ta džungle ho sežrala,“ řekl Zeman na adresu Blatného.

„Ale znova opakuji, nebyl to špatný ministr. Udělal kus práce. A teď mně připadá, že už je velmi, velmi unavený,“ odpověděl prezident na dotaz, zda by měl Blatný skončit. Dodal však, že změna ve vládě je v kompetenci premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Řekl, že pokud mu premiér nějaký návrh změn ve vládě předloží, pak mu bez váhání rád vyhoví.

Babiš nicméně v reakci na to zopakoval, že výměna ministra zdravotnictví aktuálně není na stole. Poznamenal, že ministr možná nemá v okolí dost dobrých úředníků a že se mu snaží pomáhat.

  Raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru 105 družic, na palubě je i družice z ČR

Prymula by se mohl stát neplaceným poradcem prezidenta

Miloš Zeman zvažuje, že by se jeho neplaceným poradcem stal bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Považuje ho za odborníka.

„Jako odborník je vynikající,“ řekl na adresu epidemiologa. Vyjádřil se i k účasti Prymuly na fotbalovém utkání pražské Slavie. „Jak správně říká pan premiér, tak jeho sociální inteligence –⁠ viz ten fotbal –⁠ není úplně vynikající,“ uvedl.

V hledišti seděl kromě Prymuly také Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Zeman řekl, že ho za to potrestal. „Panu kancléři jsem sebral 100 procent prémií, zkritizoval jsem ho, on se omluvil, uznal chybu a tím to pro mě skončilo,“ dodal.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com