Havlíček jedná s ERÚ o možném stropu záloh pro klienty v režimu DPI

idnes.cz/

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) jedná s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) o možném stanovení stropu zálohových faktur pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Havlíček dnes ČTK napsal, že tím chce pomoci ohroženým rodinám. Jednání bez dalších podrobností potvrdil mluvčí úřadu Michal Kebort.

„Jedná se o zastropování zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny. V tuto chvíli řešíme s ERÚ, jak to rychle udělat. Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům,“ uvedl Havlíček.

Standardní dodavatelé podle Havlíčka nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o 30 až 60 procent. „Paralelně chystáme mimořádnou okamžitou pomoc pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou, odpuštění DPH a odpuštění plateb za obnovitelné zdroje,“ uvedl Havlíček.

„Jelikož jsme k nastavení záloh v režimu DPI přistoupili zodpovědně a snažili jsme se je udržet na co nejnižší možné míře, nevnímáme, že by nás klienti v režimu DPI ve zvýšené míře kontaktovali kvůli vysokým zálohám za energie,“ řekla ČTK mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Zálohy je podle ní nutné platit, protože v důsledku chrání samotné klienty před vysokými nedoplatky při závěrečném vyúčtování. Řešením může být přechod na běžný akviziční tarif. „Klientům doporučujeme, aby v režimu DPI nezůstávali příliš dlouho a přešli na standardní produkt, kde budou mít stabilní ceny na zafixované období a také zálohy rozložené do celého jednoho roku, a tudíž i nižší než v režimu DPI,“ dodala Slavíková.

Havlíček již dříve uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) to ale není možné a řešení musí navrhnout ministerstvo průmyslu a obchodu. Premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu Maláčová žádá o svolání schůze vlády.

  Oháněli se Kalouskem a vytáhli z lidí miliony. Kde peníze skončily?

Dvaasedmdesátiletá žena ze Svitavska obdržela od DPI innogy dopis s rozpisem záloh za plyn v minulých dnech. Innogy požaduje měsíční zálohu 14.110 korun, přičemž první za říjen má uhradit do neděle 31. října. Donedávna platila zálohu společnosti Bohemia Energy ve výši 3000 korun. Její důchod včetně vdovského činí zhruba 18.000 korun. Od ČEZ Prodej, který je jejím DPI pro elektřinu, má dostat rozpis záloh dodatečně. Dosud za ni platila Bohemia Energy měsíčně 900 korun, u DPI bude podle ceníku za říjen záloha zhruba o 4000 korun vyšší.

Kolem 900.000 odběratelů energetické skupiny Bohemia Energy, která v polovině října ukončila činnost, si musí hledat nového dodavatele energií. Ukončení činnosti oznámily i další firmy s tisíci odběrateli. Přebírají je pak jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance, a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie. Zhruba deset procent domácností, které by kvůli tomu mohly být ohroženy tzv. energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, řekl Havlíček. Týkat by se to podle něj mohlo 400.000 až 500.000 domácností.

Ministerstvo průmyslu a ERÚ doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance přešli ke standardnímu dodavateli energií. Podle Havlíčka pak budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com