USA se zachovaly neobratně, řekl Biden Macronovi ohledně zmaření zakázky na ponorky pro Austrálii

irozhlas.cz

Spojené státy se zachovaly „neobratně“, když uzavřením paktu s Británií a Austrálií připravily Francii o obří zakázku na dodávku 12 ponorek australské armádě. Na setkání v předvečer summitu zemí G20 to v pátek řekl americký prezident Joe Biden svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi. Biden se Macronovi neomluvil, ale uznal, že Spojené státy měly svého spojence o dohodě informovat dříve, napsala agentura AP.

Uzavření americko-australsko-britského paktu nazvaného AUKUS v září vyvolalo ostrou diplomatickou roztržku. Paříž tvrdila, že ji o chystané dohodě nikdo předem neinformoval a že byla postavena před hotovou věc. V důsledku dohody Francie ztratila zakázku na dodávku ponorek za 40 miliard dolarů (889 miliard korun). Francie kvůli tomu na protest dočasně stáhla své velvyslance z USA a Austrálie.

„Myslím, že to, co jsme udělali…. bylo neobratné,“ řekl Biden. „Měl jsem za to, že Francie byla informována dávno předtím,““ dodal a uznal, že jednání se spojencem vyžaduje více slušnosti.

Macron řekl, že obě země by měly lépe spolupracovat, aby se napříště podobným nedorozuměním vyhnuly. „Záleží hlavně na tom, co společně podnikneme v nadcházejících týdnech, měsících a letech,“ uvedl francouzský prezident.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  AP: Při mezietnickém násilí v Etiopii zemřelo více než 200 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com