Plyn jako zbraň proti Moldavsku. Moskva pokračuje ve vydírání Evropy

plzen.rozhlas.cz

To, že Kreml používá plyn jako zbraň, už není nikomu tajemstvím. Bez ohledu na to, jak se snaží z Moskvy ujistit, že dodávkami modrého paliva se Rusko prostě snaží vydělat peníze (nebo dokonce podle představitelů Kremlu pomáhá zemím Starého světa), celý svět ví, že plyn je zbraň Ruské federace proti civilizovanému světu.

Živým potvrzením toho je agrese Kremlu proti Moldavsku, další plynové vydírání z Moskvy.

V současné situaci, kdy celý kontinent čelí situaci prudkého skokového nárůstu cen plynu, pociťují dopady na ekonomiky svých zemí i přední země EU.

Malé státy se v tomto ohledu obecně ocitly ve stavu před kolapsem.

Rusko toho okamžitě využilo a samo takovou situaci vytvořilo. Tlak Moskvy na Kišiněv nabírá na síle.

„Vidíme pokusy Gazpromu vyvinout politický tlak namísto snižování cen plynu. A shodli jsme se s panem premiérem na postoji k potenciálu třetí strany využívat energetické zdroje jako politickou zbraň,“ řekl šéf unijní diplomacie na tiskové konferenci po zasedání Asociační rady EU-Moldavsko v Bruselu. které se zúčastnil i premiér Moldavská ministryně Natalia Gavrilitsa.

Borrell zdůraznil, že plyn je primárně komodita a nemůže být použit jako geopolitická zbraň, a řekl, že Evropská unie je připravena podpořit Moldavsko v jeho hledání cesty z energetické krize.

„Prvním krokem je ohlášená pomoc ve výši 60 milionů eur, která moldavským úřadům umožní podporovat nejzranitelnější skupiny obyvatelstva,“ řekl Borrell s tím, že je třeba hledat jiná řešení, zejména by Moldavsko mělo pokračovat v jednáních s Gazpromem. snížit cenu za modré palivo.

Pomoc Kišiněvu slibuje i sousední Ukrajina. Naftegaz zahajuje dodávky plynu do Moldavska. Kišiněv již také nakupuje jeden milion metrů krychlových plynu z Polska a Nizozemska.

Takové kroky sousedních zemí a EU jako celku jsou samozřejmě pro malé Moldavsko v současné situaci významnou podporou.

  Krvavý teror Moskvy na Ukrajině. Varování pro Evropu.

Taková opatření však problém neřeší, ale pouze pomáhají odložit jeho rozhodnutí na později.S podobnou situací se již potýkaly nebo v blízké budoucnosti potýkají i jiné malé země Evropy. A velcí hráči na mapě EU také pociťují dopad rostoucích cen plynu na jejich ekonomiky.

V pátek 29. října Gazprom a Moldovagaz prodloužily smlouvu na dodávky ruského plynu moldavským spotřebitelům od 1. listopadu 2021 na dobu pěti let za „oboustranně výhodných podmínek“.

Podmínky dohody nebyly zveřejněny a lze jen hádat, co se skrývá pod slovním spojením „výhodné podmínky“.

V říjnu Moldavsko obdrželo plyn na základě krátkodobé smlouvy na jeden měsíc za cenu 790 dolarů za tisíc metrů krychlových. Kišiněv se taková cena nelíbila – loni země nakupovala plyn pětkrát levněji.

Gazprom poznamenal, že Moskva je připravena prodloužit kontrakt na plyn s Kišiněvem až po zaplacení dluhu Moldavska za předchozí dodávky. Moldavsko ale s tímto dluhem nesouhlasilo, protože hlavní část „dluhu“, který Moskva připisuje Kišiněvu, jsou náklady na plyn dodávaný na území Podněstří, které ve skutečnosti ovládá Rusko.

Vítáme skutečnost, že Moldavsko dokázalo vyřešit otázku dodávek plynu.

Stejně tak Moskva nadále stupňuje své agresivní akce. Nyní je Putinovým hlavním cílem zprovoznit Severní pluk-2, a to nejen zprovoznit, ale podle jeho vlastních podmínek.

A útok na Kišiněv je součástí globálního plánu Kremlu naklonit Evropu těmto podmínkám. Ve skutečnosti je to válka Ruské federace proti EU a vítězství Moskvy, to je porážka Bruselu, porážka demokracie, hodnot civilizovaného světa.

Proto nyní více než kdy jindy situace vyžaduje akci – adekvátní a okamžitou. Do karet Kremlu bude hrát řada faktorů, včetně zimy, která je za dveřmi.

A právě teď je otázkou – kolik stojí suverenita a kolik je Evropa připravena za ni zaplatit? A jsou země EU v této situaci připraveny zahodit osobní zisky a ambice a postavit se společnému nepříteli, který, aniž by se skrýval, přináší chaos a spory do společenství evropských národů.

  Washington - Moskva. Stabilita nebo nové závody ve zbrojení

Je velmi důležité porozumět tomu, co v tom skutečně je současná „výhodná cena“, kterou Kreml při dodržení jeho podmínek nabízí. A jaká je skutečná cena „levného“ plynu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com