Biden se radil s Merkelovou, jak bránit Rusku používat plyn k politickým účelům

irozhlas.cz

Americký prezident Joe Biden se dnes na okraj summitu G20 v Římě setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Bavili se o tom, jak zabránit Rusku, aby používalo dodávky zemního plynu k politickým manipulacím. Po jejich schůzce o tom informoval Bílý dům.

Biden podle tiskového sdělení na internetových stránkách Bílého domu zdůraznil, že je důležité „zajistit, aby Rusko nemohlo manipulovat dodávkami zemního plynu kvůli nekalým politickým účelům“.

Schůzky se zúčastnil také Olaf Scholz, který se pravděpodobně stane nástupcem Angely Merkelové na kancléřském postu. Sociálnědemokratická strana Německa, jejímž je Scholz členem a kandidátem na kancléře, vyhrála zářijové parlamentní volby. Nyní o možné koalici vyjednává se Zelenými a liberály (FDP).

Dodávky plynu z Ruska se dostaly do centra pozornosti v situaci, kdy ceny této suroviny v Evropě strmě vzrostly. Na vině je více faktorů, zejména ale vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby. Někteří kritici tvrdí, že ruské plynárenské společnosti Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml, tato situace vyhovuje a že se tak snaží tlačit na rychlé schválení plynovodu Nord Stream 2. Gazprom taková obvinění odmítá. Nord Stream 2 už je hotový a bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Autor: ČTK

  Merkelová slíbila investice do zdravotních a hygienických úřadů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com