Nemocnice uvažuje o přesunu Zemana na běžný pokoj

seznamzpravy.cz/

Ústřední vojenská nemocnice v Praze zvažuje přesun prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj. Termín zatím není jasný.

Prezident Miloš Zeman je už 23 dnů v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kam ho převezla sanitka rovnou ze zámku v Lánech. Zeman je aktuálně hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke pro Seznam Zprávy uvedla, že se zvažuje přeložení prezidenta z jednotky intenzivní péče na pokoj.

„Přeložení prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj je předmětem úvah, termín stanoven není,“ napsala mluvčí nemocnice.

O možném přeložení mluvil už minulý týden dosluhující premiér Andrej Babiš. Odvolal se na slova Miroslava Zavorala, ředitele ÚVN, kde prezident leží. „Já s ním (s ředitelem ÚVN, pozn. red.) pravidelně mluvím. Čekám, že pan prezident bude přeložen na normální pokoj a potom budu mít příležitost ho navštívit,“ řekl premiér ve čtvrtek.

Případný přesun prezidenta Zemana na běžný pokoj by byl důležitý z několika důvodů. Na přijetí čeká nejen premiér Babiš, ale také předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Ten už několikrát zopakoval, že počká na přeložení na standardní pokoj.

„Je pravda, že jsme v hodně zvláštní situaci, jsou tři týdny po volbách a není jasné, jak to bude dál. Za normálních okolností by to mělo být tak, že se 8. listopadu sejde Poslanecká sněmovna, proběhne ustavující schůze, současná vláda podá demisi a bude někdo pověřen a bude jmenována vláda nová. To musí udělat pan prezident. Musíme se ptát, jestli bude možnost, aby to pan prezident udělal,“ řekl v nedělní Partii na Primě Fiala.

Zemanův ošetřující lékař Zavoral svolal lékařské konzilium, které posoudí zdravotní stav prezidenta. Poprvé se sejde tento pátek 5. listopadu. Podle končícího rektora Univerzity Karlovy a lékaře Tomáše Zimy, který je členem konzilia, je nejprve nutné prostudovat si lékařské zprávy a pak teprve jít za pacientem. Odborníci z konzilia by se podle něj měli vyjádřit k nemoci prezidenta a její prognóze.

  Počet cizinců pobývajících v ČR loni poprvé překročil hranici milionu lidí

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala už dříve uvedl, že Sněmovna by o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Organizační výbor Senátu stanoví termín případné schůze horní komory k převodu pravomocí až 9. listopadu.

 Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com