Situace smrdí, hrozí, že se na Vánoce zavře úplně všechno, varoval Válek

idnes.cz

Favorit na nového šéfa ministerstva zdravotnictví Vlastimil Válek vydal vůbec nejtvrdší odhad pro případ, že by se epidemie koronaviru začala vymykat kontrole. V rozhovoru pro web Echo24.cz varoval, že o Vánocích může nastat kompletní lockdown. Situace podle něho „smrdí“.

„Já už nechci přijít o další Vánoce, o další Velikonoce. Ale teď to tím smrdí,“ prohlásil Válek. „Pokud budeme mít do konce listopadu 15, 20 tisíc pozitivních denně, pokud budeme mít, tak jak Duškovi z nejpesimističtějších predikcí vychází, v nemocnicích a na jipkách polovinu čísel z nejhorších loňských měsíců, tak skutečně hrozí, že na Vánoce zase budou zavřené obchody a všechno,“ dodal pro Echo24.cz.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v úterý řekl, že počty případů dál porostou a mohou překonat hranici 9 tisíc. Celkový počet hospitalizovaných může podle něj narůst ke třem tisícům a množství lidí na jednotkách intenzivní péče se může zdvojnásobit na více než 500.

Opatření o vánočních svátcích vysvětlil Válek tím, že se při nich lidé hojně navštěvují a dělají tak vše pro to, aby se infekce bezuzdně šířily.

Poslanec TOP 09, který stále působí jako radiolog ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice, přitom zdůraznil, že má „obrovský problém s restrikcemi a s nařizováním“.

„Medicínsky chápu, že v určité fázi je potřeba si vybrat mezi dvěma zly. Jedno je, že nízkou proočkovaností poškodím pacienta, který se přitom chránit chce. Druhé zlo je někomu něco nařídit proti jeho vůli, někam ho tlačit,“ pokračoval.

Politik dříve prohlásil, že senioři se musí buď naočkovat, nebo budou v lockdownu, takže nevakcinování lidé nad 60 let by například nemohli chodit do práce a měli by vyhrazené časy pro nakupování.

Také pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala z ODS v neděli ujistil, že nechce plošný lockdown. „Nemá to být plošný lockdown v žádném případě. Nechceme je,“ podotkl Fiala.

  Fiala se chce snažit hledat společnou řeč s každým slovenským premiérem

Ředitel vinohradské nemocnice v Praze a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger na CNN Prima News v úterý řekl, že po půl roce začínají nemocnice, včetně té jeho, opět budovat covidová oddělení. „Původně se jedná o ortopedické oddělení, které je ve vlastnictví chirurgické kliniky. Tento týden tady bude připraveno 20 lůžek pro nové pacienty, především pro ty středně těžké, ale ne úplně těžké,“ řekl.

„Máme připravený jízdní řád i na další pracoviště. Budeme například měnit lůžka na kožní klinice. Oční pacienti budou hospitalizováni na kožním,“ dodal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com