UNICEF: České děti se v kroužcích věnují hlavně sportu či výtvarnému umění

shopsoutlet2021.ru

Do volnočasových kroužků chodí víc než polovina českých dětí. Kolem 60 procent se věnuje sportu, který je zejména doménou chlapců. U dívek jsou kromě toho oblíbené výtvarné, taneční či hudební kroužky. Vyplývá to z průzkumu Mladé hlasy 2021, který pro českou pobočku Dětského fondu OSN (UNICEF) udělala agentura STEM/MARK. ČTK o tom informovala mluvčí UNICEF ČR Lenka Čtvrtečková. Od školy děti podle průzkumu očekávají, že se naučí správně vyhledávat informace, nikoli je umět nazpaměť. S vrstevníky si povídají hlavně o přátelství či školním prospěchu, někdy ale třeba i o ekologii či politice.

Výzkumu se zúčastnilo 426 dětí mezi devíti a 17 lety. Bylo mezi nimi rovnoměrné zastoupení dívek a chlapců různého věku, z různých krajů a obcí. Děti byly z různě početných rodin s odlišným vzděláním. Data se sbírala při osobních rozhovorech v období od července do září 2021.

Výsledky ukázaly, že 77 procent hochů a 42 procent děvčat v Česku chodí na sportovní kroužek. Výtvarným aktivitám se ve volném čase věnuje 27 procent dívek a 12 procent hochů. Ke skautům se hlásí 15 procent chlapců a 12 procent dívek. U děvčat je hodně oblíbený i tanec. Účastní se ho 26 procent dívek, zatímco mezi kluky jsou to čtyři procenta. Pětina holek chodí i na hudební kroužek a šest procent chlapců se věnuje dobrovolnictví.

Ve věkové skupině 14 až 17 let má třetina žáků příležitostnou placenou brigádu. Častěji se jedná o mladé z vysokoškolsky vzdělaných rodin a ty, kteří žijí v početnějších domácnostech. Nejčastěji si přivydělávají žáci středních odborných škol. Na gymnáziích a učilištích se brigády vyskytují méně.

Od učitelů ve škole by děti podle výzkumu chtěly, aby si s nimi víc povídali o životě. Pokud mají žáci problémy, někdy je podle nich pedagogové bagatelizují. Pro každé desáté dítě je pak těžké ve škole o vlastních problémech či potřebách mluvit, důvodem je hlavně chybějící odvaha, plyne z výsledku výzkumu. Jeho respondenti se zmiňovali o tom, že se jim kvůli on-line výuce pokazily kontakty s kamarády. Od školy nyní čekají, že se díky ní naučí, jak vyhledávat informace. Nechtějí se učit věci zpaměti.

  Nadal se podrobil operaci zranění kyčle

S kamarády si děti podle průzkumu povídají nejčastěji o přátelství, opačném pohlaví nebo prospěchu ve škole. Dívky kromě toho často ve výzkumu zmiňovaly módu. Prospěch se řeší nejvíce na gymnáziích, rodinné problémy mezi dívkami a u žáků z chudších rodin a opačné pohlaví na učilištích. „Jednotlivé děti také zmiňovaly témata ekologie, genderu a poruch příjmu potravy, námět k rozhovoru tvoří i politika, volby, situace v ČR nebo v Afghánistánu,“ dodala výkonná ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Mezi nejoblíbenější profese dívek podle průzkumu patří učitelka, zdravotní sestra či veterinářka a u chlapců fotbalista, policista nebo podnikatel. Každé z těchto povolání uvedlo mezi zhruba osmi až 11 procenty oslovených. Jednotlivé děti by ale rády byly také třeba milionáři, potápěčkami nebo youtubery.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com