České házenkářky prohrály s Brazílií, přesto jsou na MS ve čtvrtfinále

České házenkářky v posledním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa prohrály s Brazílií 27:30, přesto prošly do čtvrtfinále. K účasti v závěrečných vyřazovacích bojích jim pomohla porážka Španělska s Nizozemskem, po níž obsadily postupové druhé místo a v úterním čtvrtfinále v Trondheimu se utkají s Norskem, nebo Francií. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla zároveň získaly jistotu, že si zahrají olympijskou kvalifikaci.

Český tým v dánském Frederikshavnu nad Brazilkami vedl po poločase 17:16, ale v druhém dějství ztrácel a nakonec jen s vypětím sil udržel ztrátu, která ho ponechala v boji o postup. Dahlovy svěřenkyně směly prohrát maximálně o čtyři či pět gólů. Nejlepší střelkyně zápasu Markéta Jeřábková zaznamenala 11 branek.

Češky v dosavadních šesti zápasech na šampionátu čtyřikrát zvítězily a dvakrát prohrály. Osmifinálovou skupinu zakončily stejně jako Španělsko a Brazílie s šesti body, k postupu jim pomohlo nejlepší skóre v minitabulce ze vzájemných duelů. Čtvrtfinále na mistrovství světa si zahrají teprve podruhé od rozdělení federace a hned na první velké akci pod trenérem Dahlem mohou překonat dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 pod koučem Janem Bašným. Tabulku bez porážky ovládlo Nizozemsko.

Před závěrečným zápasem byla situace v „české“ skupině velmi zamotaná. Dahlovým svěřenkyním nemuselo k postupu stačit ani vítězství, naopak těsná porážka ho mohla poslat do vyřazovací fáze, což se nakonec stalo.

Český tým začal dobře a v první půli držel se světovými šampionkami z roku 2013 krok. Úvodní dějství se brzy změnilo v přestřelku a skóre se i vinou řady technických chyb přelévalo na obě strany. Ani jeden ze soupeřů ale nevedl do přestávky o více než dvě branky. V českém dresu zářila především Jeřábková, která před pauzou ze spojky upravila na 17:16.

Po změně stran začal jihoamerický šampion na hřišti dominovat a brzy otočil stav. Češkám postupně viditelně ubývaly síly a trenér Dahl si po 10 minutách druhého dějství musel vzít za stavu 20:23 oddychový čas.

  V hokejové extralize pokračuje přetahovaná mezi Spartou a Třincem

Jeho svěřenkyně se pak několikrát dotáhly na rozdíl jednoho gólu, ale Brazilky pokaždé znovu odskočily na dvě až tři branky. Češky poté neproměnily několik jasných šancí a ze závěru udělaly ještě velké drama, neboť si mohly dovolit prohrát maximálně o pět a při vyšším počtu brazilských branek jen o čtyři góly.

Jihoamerický celek se v 57. minutě dostal do vedení 30:26, ale vzápětí odpověděla nezastavitelná Jeřábková. V klíčovém útoku pak gólmanka Novotná, která v české brance nahradila jedničku Kudláčkovou, lehce vyrazila střelu na tyč a závěr už její spoluhráčky takticky zvládly.

„Dnes jsme nebyli schopni dostat se na naši úroveň. Docházely nám síly, byli jsme unaveni. Na konci jsme pak bránili ten gólový rozdíl. V závěru to byl boj o to, abychom získali více energie,“ řekl ve svazové nahrávce pro média Dahl. „Když už jsme nebyli schopni zvítězit, je lepší prohrát o tři než o pět nebo šest gólů. Pořád jsem ale pyšný na tým. Holky dělaly, co mohly,“ doplnil třiapadesátiletý norský trenér.

Jeho svěřenkyně díky pátečnímu vysokému vítězství 30:22 nad Španělkami obsadily v minitabulce tří týmů postupové druhé místo. Celku z Pyrenejského poloostrova by ke čtvrtfinále stačila i remíza, ale proti rozjetým Nizozemkám byl bez šance.

Reprezentační tým hned na první velké akci pod vedením trenéra Dahla prošel do závěrečných bojů. Navíc si zajistil účast v olympijské kvalifikaci, která je na programu v dubnu příštího roku. Přímo na hry do Paříže postoupí nový mistr světa.

Česko – Brazílie 27:30 (17:16)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná – Stříšková, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková 1, Dresslerová 1, Zachová, Kovářová, Jeřábková 11, Malá 4, Jestříbková 2, Cholevová 4.

  Všechny české kanoistky pojedou na SP slalomářů v Troji finále

Nejvíce branek Brazílie: Cardosová de Castrová 9/7. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 1/1 – 8/7. Vyloučení: 2:3. Diváci: 769.

 

Další výsledky skupiny IV: Argentina – Ukrajina 25:20 (13:11), Nizozemsko – Španělsko 29:21 (13:9).

Konečná tabulka:

1. Nizozemsko 5 5 0 0 178:115 10
2. Česko 5 3 0 2 138:130 6
3. Brazílie 5 3 0 2 150:128 6
4. Španělsko 5 3 0 2 132:127 6
5. Argentina 5 1 0 4 115:155 2
6. Ukrajina 5 0 0 5 104:162 0

 

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com