Mistrovství světa 2022. Semifinále. První den.

Tady jsme čekali. Zdálo se, že teprve nedávno zazněl úvodní hvizd prvního zápasu mistrovství světa 2022 a nyní prvního semifinále.

To, že v něm nechybí argentinská reprezentace, je pro fotbalovou veřejnost celkem přirozené, ale ne každý čekal, že Chorvaty uvidí v semifinále aktuálního šampionátu.

Checkers zahájila skupinu nejednoznačně a vyválela bezbrankovou remízu s Marokem. Pravda, hra s Kanaďany, které Balkánci porazili 4:1, jako by všechny uklidnila.

Pravda, pak došlo na zápas s Belgičany, ve kterém oba týmy rozhodovaly o tom, kdo se stane majitelem druhé vstupenky do play off. A nutno podotknout, že Chorvati ji upřímně mučili, čímž jejich fanoušky pěkně znepokojovali.

Po zkušenostech 1/8 se reprezentanti Balkánu dostali až k penaltovému rozstřelu v utkání s japonským týmem, kde se lépe vyrovnali s nervy a suverénně přehráli asijský tým.

Ve čtvrtfinále předvedli Chorvaté prodloužení s Brazílií, nejprve inkasovali v první přidané minutě třetího poločasu a skórovali tři minuty před tím, co se zdálo být závěrečným hvizdem a téměř rozhodnutým vstupem týmu. Pentacampy postoupily do semifinále.

Hru nervů opět vyhrál draft – 4:2 v sérii penalt a poté, co pětinásobné mistry světa poslal domů, pokračují Chorvati.

Nejednoznačný je také druhý zástupce Latinské Ameriky, který se probojoval do semifinálového utkání aktuálního mistrovství světa.

Po úvodní prohře se Saúdskou Arábií 1:2 někteří lidé přemýšleli, zda tento tým bude schopen jít dál.

Ale další dva souboje, které vyhrál Leo a společnost stejným skóre 2:0, jako by naznačovaly pochybovače.

Navíc v dalším zápase vyhráli proti australskému týmu sice nepříliš přesvědčivé, ale přesto ukázali, kdo hraje fotbal lépe. I když to nakonec mohli minout.

A pak, na cestě Latinoameričanů, došlo k týmu Nizozemska. Výhru i skóre – 2:0, deset minut před závěrečným hvizdem Argentince prostě rozdrtili zástupci domoviny tulipánů.

  Sáblíková těsně bez medaile, další výhra hokejistek a dvojitý nezdar curlerů

První branku získali Nizozemci v 83. minutě, vyrovnali už v 11. dorážce. Zdálo se, že v prodloužení nizozemská reprezentace soupeře rozdrtí, ale nestalo se tak.

Vznikl dojem, že je na hřišti úplně jiný tým. A ve výsledku – série penalt, 4:3 a pak jdou Latinoameričané.

Argentina – Chorvatsko – velmi atraktivní plakát. Skutečnost, že poměrně nedávno, na mistrovství světa 2018, skončilo osobní setkání soupeřů ve prospěch Evropanů – 3: 0, dodalo zápasu zvláštní pikantnost.

Argentinci díky tomu obsadili druhé místo a postoupili do play off proti Francouzům, kterým podlehli 3:4. Proto byli zástupci Latinské Ameriky odhodláni se „dáma“ pomstít.

Fanoušci čekali na souboj, atmosféra před zápasem byla dost vyhrocená. A věřte, že boj začal ještě před úvodním hvizdem. I když oficiální zástupci týmů v předvečer zápasu mluvili vzájemně uctivě.

Hlavní trenér „taháků“ Zlatko Dalič tedy věnoval komplimentům argentinskému kapitánovi dostatek času.

Argentinský trenér Scaloni zase poznamenal, že „každý, kdo miluje fotbal, chce na hřišti vidět hráče jako Modrič.“

Samotný zápas dopadl nejednoznačně. A i když konečné skóre napovídá, že Argentina dopadla hlavou a rameny nad soupeřem, není vše tak jasné.

Spory o penaltu, která byla nařízena ve 32. minutě utkání v bráně Chorvatů, budou ještě dlouho předmětem diskuzí odborníků i běžných fotbalových fanoušků.

V pokutovém území došlo k herní srážce – Alvarez, který prohodil brankáře a obbema ho z druhé strany, se srazil s brankářem. Livakovich stál oběma nohama na trávníku a nedělal s nimi žádné pohyby ve směru na Argentince.

Italský rozhodčí Orsato však usoudil, že chorvatský brankář srazil Alvareze a kromě penalty ukázal Livakovičovi i varování.

Pravda, najdou se tací, kteří jsou si jisti, že když Chorvatům chyběla Messiho přihrávka na tah Alvareze, Livakovič musel sestřelit útočníka, který ho přehodil.

  Nedvěd prakticky neměl slabiny, řekl Čech o bývalém reprezentačním kapitánovi

Ať je to jak chce, kapitánova rána z tečky byla přesná. Tento gól nejen že posunul Argentince dopředu, ale také udělal Messiho nejlepším střelcem národního týmu na této úrovni (11).

Leo se navíc stal prvním Argentincem, který skóroval ve třech kolech play off. Argentinec navíc vyrovnal počet zápasů na mistrovství světa s Lotharem Matthäusem (po 25).

V zásadě je to pro Messiho možná hlavní turnaj celé kariéry. A hra v reportážním zápase mu byla dána.

Výmluvným důkazem byl další gól, u kterého se už kapitán stal asistentem. Po sražení Messi dokázal dát míč Alvarezovi, který po centru narazil do obrany a obránce tak vynechal práci. 2:0.

Ve třetím bodovaném útoku Leo ukázal, proč má zlaté koule. Způsob, jakým Messi porazil Guardiolu, je mistrovský kousek. 3:0 a hra byla ukončena.

Argentina je nyní jen krůček od svého šestého finále mistrovství světa. Sám Messi je krůček od svého snu – tak touží vyhrát nejprestižnější národní fotbalovou trofej.

Kdo bude tvořit tým snílků v hlavním utkání čtyřletky, se dozví dnes večer, po závěrečném hvizdu zápasu mezi Francií a Marokem.

Zajímavý fotbal a klidné nebe nad hlavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com