Koalice slibuje důchodovou reformu, konec EET i zdravotní připojištění

idnes.cz

Důchodovou reformu, zrušení elektronické evidence tržeb, zvýšení výdajů na obranu či možnost dobrovolného doplňkového připojištění ve zdravotnictví slibují ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a hnutí STAN v koaliční smlouvě, kterou v pondělí podepsali lídři stran. Kabinet Petra Fialy převezme řízení země od vlády Andreje Babiše.

„Provedeme skutečnou důchodovou reformu, která nastaví stabilní systém férových penzí,“ píše se v dokumentu, který podepsali lídři hodinu před polednem v Poslanecké sněmovny.

Příští vládní koalice slibuje i zkrácení doby práce potřebné k dosažení nároku na důchod, růst vdovských a vdoveckých penzí nebo zavedení možnosti posílat jedno procento důchodového pojištění svým rodičům nebo prarodičům.

Ve zdravotnictví hodlá koalice prosadit možnost dobrovolné doplňkové připojištění na péči, kterou si lidí nyní platí sami. Slibuje také zajištění dostupnosti péče v menších obcích a v méně osídlených oblastech.

V případě podpory rodin s dětmi chce nová koalice zavést daňové prázdniny se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí.

Zvyšování daňových slev na poplatníka

Vedle toho nově vznikající vláda chystá zavést valorizaci daňové slevy na poplatníka, což je částka, kterou si každý plátce daně z příjmu může odečíst ze své daňové povinnosti. Podle letošní novely zákona, která mimo jiné zrušila superhrubou mzdu, letos sleva činí 24 840 korun ročně, příští rok stoupne na 27 840 korun a následující rok na 30 840 korun.

Vznikající vládní koalice chce zrušit EET, kterou kritizuje od jejího vzniku v prosinci 2016. Evidence začala nejdříve platit pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Měla se týkat i dalších oborů podnikání, ale kvůli pandemii je EET nyní do konce roku 2022 přerušená.

  Protesty proti vládním nařízením v Teplicích, Plzni a Ostravě

Nová vládní koalice hodlá prosadit také automatickou valorizaci minimální mzdy, o jejímž zvyšování nyní rozhoduje vláda, a zvyšovat výdaje na obranu. Do roku 2025 na ni má dávat dvě procenta hrubého domácího produktu a tento výdaj má být zakotven zákonem. V koaliční smlouvě se strany také zavazují udržet učitelské platy nejméně na 130 procentech průměrné mzdy.

Havlovská zahraniční politika

Koalice chce obnovit „havlovskou“ zahraniční politiku zaměřenou na podporu demokracie, lidských práv a občanské společnosti.

Česká zahraniční politika se má dál opírat o ukotvení v Evropské unii a v Severoatlantické alianci.

Koalice chce rozvíjet vztahy s USA i s Izraelem, hodlá ale revidovat vztahy s Ruskem a Čínou a prohlubovat spolupráci s Tchaj-wanem, Korejskou republikou a s Japonskem.

Příští vláda chce také zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí, schválit zákon o oznamovatelích korupce nebo zkrátit dobu oddlužení na tři roky.

Slibuje také zavedení funkčního období státních zástupců a zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce.

Koalice dále slibuje vyhlášení národních parků Křivoklátsko a Soutok. Nyní jsou čtyři – šumavský, krkonošský, České Švýcarsko a Podyjí.

Daňová brzda stanoví strop daňového zatížení

Ve veřejných financích chce nová koalice vytvořit pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového zatížení. „Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené,“ uvádí koaliční smlouva, kterou strany podepsaly.

Se zavedením eura nová koalice nepočítá, ale chce v zájmu zdravých veřejných financí co nejrychlejší splnění maastrichtských kritérií jeho možné budoucí přijetí.

Zaměstnavatelé by podle návrhu měli mít snížené odvody na sociálním pojištění o dva procentní body. Podmínkou je ale konsolidace veřejných financí. Nyní platí zaměstnavatelé za zaměstnance sociální pojištění 25 procent z hrubé mzdy.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com