Nová opatření už tento týden. Podle Babiše se týkají školství a zdravotnictví

seznamzpravy.cz

Nová proticovidová opatření podle premiéra Andreje Babiše (ANO) projedná vláda ve středu. Týkat by se měla zdravotníků a vysokoškolských studentů.

„Další opatření přijde ve středu na vládě,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém týdenním YouTube pořadu Čau lidi. Dodal, že se budou nové protipandemické restrikce týkat konkrétně nošení respirátorů na vysokých školách a povinnosti testování neočkovaných zdravotníků.

Na vysokých školách aktuálně platí nošení respirátorů ve vnitřních prostorech, ovšem když studenti sedí na místě, například v přednáškové místnosti, mohou si ho sundat. To by se mělo změnit a respirátor bude nutný neustále. Testování zdravotníků je novinkou. Povinně se testují prozatím pouze pracovníci v sociálních službách.Slova premiéra Babiše o nových opatřeních však zatím nepotvrdilo samotné Ministerstvo zdravotnictví. „Předpokládám, že na zítřejší jednání Centrálního řídícího týmu přijde paní hlavní hygienička s dalšími návrhy opatření. Rozhodně je ale třeba vše nejdřív probrat v rámci týmu a pak teprve je případně budeme komunikovat ven,“ napsal Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Jednání Centrálního řídícího týmu probíhá pravidelně. Další se bude konat v úterý ráno. Minulý týden se k vládním představitelům a hygieně přidali také členové Anticovid týmu, tedy nejen zdravotnických specialistů z budoucí vládní koalice. „Ministr nám přislíbil, že obdržíme plán nadcházejících opatření,“ oznámil Anticovid tým poté. Ten však prozatím budoucí vládní koalice podle informací Seznam Zpráv nedostala.

Přestože nová opatření nemají jasné kontury, zdravotnická zařízení i vysoké školy se po výrocích premiéra na změny chystají.

„U nás je 74,9 procenta zaměstnanců nemocnice očkovaných, testování by se týkalo asi tisícovky lidí,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Podle něj nemocnice respektuje všechna vládní opatření a hodlá s tím pokračovat i v budoucnu.

  Zemanův bungalov v Lánech už stojí. Podívejte se, jak vypadá jeho dům na penzi

Českobudějovická nemocnice ale nechce zaměstnance nutit do povinného očkování. „Každý zdravotník je profesionál, který dovede pro sebe zhodnotit význam očkování a zastáváme názor, že každý se může svobodně rozhodnout,“ zní oficiální vyjádření vedení nemocnice.

Také ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové překračuje proočkovanost zaměstnanců sedmdesátiprocentní hranici. „Máme něco přes pět tisíc zaměstnanců, více než 70 procent z nich už je očkovaných, další se ale stále hlásí, někteří však kvůli zdravotním problémům ani nemohou,“ popisuje Seznam Zprávám Jakub Sochor, mluvčí královéhradecké nemocnice. K povinnému testování se však mluvčí zatím nechtěl vyjadřovat: „Nemáme žádný konkrétní návrh od ministerstva, proto to nemůžeme komentovat“.

Jsme připraveni, hlásí vysoké školy

„Problémy s dodržováním hygienických opatření nepředpokládáme, studenti FF UK už v minulosti projevili ochotu ke spolupráci a ohleduplnost jeden k druhému, o situaci se zajímají,“ hodnotí opatření mluvčí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Zuzana Válková. Podle ní by se případné praktické potíže při výuce kvůli nošení respirátorů vyřešily individuálně.

Případný přechod na distanční výuku by musela řešit centrálně celá Univerzita Karlova. Válková ale konstatuje, že je na případnou změnu Filozofická fakulta připravená.

To potvrzuje i mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant. „Už nyní probíhají velké přednášky nad 100 lidí hybridně, část studentů je přítomna a část připojená online,“ sdělil Seznam Zprávám. Stejně tak potenciální povinnost nošení respirátorů i při výuce škola vyřešila před vládním nařízením. „Už tři týdny se u nás respirátory nosí neustále, až na nějaké výjimky, kdy studenti sportují nebo třeba zpívají,“ doplňuje Havrlant.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com