PCR test zdarma jako předvánoční dárek všem, navrhuje epidemiolog Maďar

Jeden bezplatný PCR test pro všechny v týdnu před vánočními svátky. Takový postup navrhuje epidemiolog Rastislav Maďar, který působí jako odborný poradce nastupující vlády.

Jak zamezit u blížících se vánočních svátků, během kterých se lidé potkávají se svými nejbližšími, dalšímu šíření nákazy covidu-19? Epidemiolog Rastislav Maďar navrhuje plošné testování PCR metodou.

Maďar přitom mluví o tom, že PCR test by se vydával za „předvánoční dárek“ od státu pro všechny lidi, kteří by o něj měli zájem. Tedy jak pro lidi s očkováním, tak i pro ty, kteří očkování z různých důvodů odmítají, a kteří si musí aktuálně testování platit ze svého.

„Všichni by se otestovali bez ohledu na to, jestli jsou očkování, nebo neočkování, v týdnu před Vánoci – aby klesla pravděpodobnost, že by virus zavlekli do domácností,“ představil svoji myšlenku v Otázkách Václava Moravce na České televizi epidemiolog, který platí za vlivného odborníka, působí jako děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a je členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Nově je také členem Národního institutu pro zvládnutí pandemie, který radí koalici SPOLU a jimi vytvořenému AntiCovid týmu.

Maďar návrh zdůvodňuje tím, že po Vánocích hrozí další nárůst úmrtnosti, protože nejrizikovější skupina, tedy nejstarší lidé, byli naočkovaní jako první na začátku roku a jejich imunita proti covid-19 už ustupuje. „A i očkovaní lidé mohou být infekční a mohou nemoc zavléct zpátky do rodin,“ argumentuje Maďar.

Plošné PCR testování před Vánoci by se podle epidemiologa nemělo hradit z veřejného zdravotního pojištění a mělo by se to financovat z jiných státních zdrojů.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů, který se také účastnil diskuse, se k nápadu epidemiologa stavěl poměrně kriticky. „Nedovedu si představit, že bychom měli kapacitu na protestování populace PCR testy pro takové předvánoční testování,“ uvedl lékař Petr Šonka a upozornil na to, že i v současnosti se potkává se situacemi, kdy jsou výsledky PCR testů zasílané se zpožděním.

  Na obnovu Ukrajiny má jít tři roky vždy 0,5 miliardy Kč, rozhodla vláda

„Je smutné, že po celém průběhu pandemie se nemůže větší počet zájemců o PCR testování k němu včas dostat,“ reagoval na výhradu Rastislav Maďar.

Předseda Sdružení praktických lékař Petr Šonka naopak vyzval lidi, aby byli vůči sobě i druhým ohleduplní a neignorovali příznaky respirační choroby.

„Většina nakažených lidí nějaké mírné příznaky má,“ řekl Petr Šonka s tím, že představa, že ve společnosti se pohybuje řada zcela bezpříznakových a přesto nakažených lidí, je mylná.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com