Pomoc mladým rodinám i seniorům. Pořadatelé potravinové sbírky chtějí vybrat 300 tun potravin

irozhlas.cz

V podzimním kole potravinové sbírky, která připadá na sobotu, by se podle České federace potravinových bank mohlo podařit vybrat aspoň 300 tun potravin. Na jaře to bylo 405 tun, nyní se zapojil rekordní počet obchodů, výsledek by mohl být i lepší, uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Podle Láchové není nejdůležitější čísla překonat, cílem je vyjádřit solidaritu.

Potravinovým bankám podle ní chybějí od státu slíbené peníze na provoz. První místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) to označila za velkou chybu a vyzvala vládu, aby peníze odeslala hned příští týden.

Do podzimní potravinové sbírky se zapojilo 1318 obchodů, v jarním kole jich bylo kolem 800. Lidé mohou darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Velkou pomoc znamená podle Láchové i sáček těstovin od každého. Přibývá podle ní potřebných, jejich počet se v loňském roce zvýšil o více než 60 procent.

Potravinové banky podle Láchové zásobují 160 tisíc lidí. Letos by mohly dosáhnout obratu okolo deseti tisíc tun potravin, loni shromáždily 7000 tun, řekla. Mezi potřebnými podle ní přibyly mladé rodiny, kde například vydělává jen jeden z rodičů, pomoc potřebují ale také samoživitelé či senioři.

V potravinových bankách pracuje podle Láchové 120 lidí. Kvůli nedostatečným financím na provoz se může stát, že nedostanou mzdu. Potravinové banky získaly v dotačních titulech přibližně 60 milionů korun.

„V návrhu rozpočtu, respektive v dotačních titulech, jsme prosadili, že se jim navýší ještě peníze na provoz o 20 milionů korun. Přestože banky toto měly potvrzeno Poslaneckou sněmovnou, tak žádné peníze, které by sloužily na financování provozu, doposud nedostaly. Vláda byla přitom ze všech stran urgována,“ řekla Kovářová.

Potravinové banky potřebují na provozní náklady alespoň deset milionů korun, uvedla. O jejich zaslání se ale dosud nepostaralo ani ministerstvo zemědělství, pod které spadají, věc kladně nevyřídilo ani ministerstvo financí.

  Sněmovna schválila každoroční vynakládání aspoň 2 % HDP na obranu

Darovat mohou lidé potraviny ve vybraných obchodech v sobotu do 18 hodin, například velkoobchody Makro akci prodloužily i na neděli. Podzimní potravinová sbírka se koná také v online supermarketech, kde začala v úterý a potrvá do 30. listopadu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com