Odpůrci covidových opatření prošli Prahou. Žádali svobodu neočkovaných

idnes.cz

Účastníci další protestní akce proti protiepidemickým opatřením se v pondělí v podvečer shromáždili u Pražského hradu. K soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka je svolalo Hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Průvod čítající asi 150 protestujících prošel Prahou a žádal „svobodu pro neočkované“.

Průvod vyšel od Hradu a pokračoval přes Malostranské náměstí a Klárov k pražskému magistrátu. Svou pouť zakončili na Staroměstském náměstí.

Původně mířili demonstranti i k Parlamentu, ale nakonec zvolili jinou trasu. Shromáždění v blízkosti budov Parlamentu jsou zakázána ze zákona. Magistrát navíc nepřijal oznámení akce kvůli opožděnému podání.

„Důvod pro přijetí v kratší lhůtě jsme neshledali, a to zejména kvůli tomu, že má průvod vést místy, kde je to zakázáno,“ uvedl mluvčí. Účastníci protestu se tak nakonec vydali jinou trasou a následně při pochodu kolem magistrátu kritizovali za nepřijetí oznámení akce primátora Zdeňka Hřiba.

Průvod skandoval hesla jako „Na pivo bez pasu“, „Máme toho dost“ nebo „V jednotě je síla“. Po cestě centrem Prahy vyzýval dav kolemjdoucí, aby se přidali.

Protestující nesli transparenty s fotografiemi politiků a epidemiologů. Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, premiéra Andreje Babiše, ale také epidemiologa Romana Prymulu označili za „zrádce národa“.

Na transparentech demonstranti označili za zrádce například i epidemiologa Rastislava Maďara nebo evolučního biologa Jaroslava Flegra, kteří se k epidemii nemoci covid-19 a protiepidemickým opatřením opakovaně veřejně vyjadřují. Protestující také provolávali: „Zrádci národa patří do vězení“.

Policisté v souvislosti s akcí nezaznamenali narušení veřejného pořádku, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Hofman alesdělil, že pořadatelé se uspořádáním shromáždění i přes to, že nebylo řádně oznámené, dopustili přestupku, za který hrozí pokuta až 30 tisíc korun. „Podle zákona se však nejedná o důvod k rozpuštění shromáždění, jen svolavatel bude následně oznámen do správního řízení,“ vysvětlil.

  Blatný: Soudem zrušené opatření o testu před návratem do ČR má lékařský důvod

Na konci akce připomněli organizátoři další „oslavu odvahu a svobody“, kterou iniciativa pořádá v neděli 28. listopadu ve 13:00 na Letné.

Akce se konala krátce po protestech u příležitosti 17. listopadu, kdy se odpůrců opatření sešlo na Staroměstském náměstí přes 10 tisíc. Účastníci demonstrace neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Policisté je opakovaně vyzvali, aby dodržovali platná protiepidemická opatření.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com