„Dělají to i jinde.“ Vojtěch vysvětluje, proč vánoční trhy ne a obchody ano

seznamzpravy.cz/

Nejsme výjimkou, navíc v obchodech mají lidé respirátory, vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na „protestní“ trhy v Mostu se chystá kontrola z hygieny. Ministr Havlíček zároveň slíbil provozovatelům vyšší náhrady.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v sobotu znovu okomentoval čtvrteční rozhodnutí vlády zakázat vánoční trhy. Mnoho lidí poukázalo na to, že například obchodní centra se před Vánoci mohou naplnit po strop zákazníky, zatímco na trhu pod širým nebem lidé nakoupit nesmí.

„Proč vánoční trhy ne a obchodní centra ano? V OC jsme zakázali konzumaci jídla, lidé tak mají po celou dobu respirátory. Prodejci zajišťují dezinfekci, hlídají rozestupy. Na trhu je to nekontrolovatelné. Lidé v malé blízkosti konzumují, pijí a setkávají se zde velké skupiny lidí,“ napsal Vojtěch na Twitteru.

Ministr také poukázal na doporučení Institutu Roberta Kocha, tedy německého ústavu pro kontrolu a prevenci nemocí.

„Je mi líto, že jsme museli zavřít adventní trhy. Udělaly to ale i jiné země. Nejsme výjimkou. Je to místo setkávání velkého množství lidí. Omezení kontaktů doporučují čeští odborníci i Institut Roberta Kocha. Máme hodně nakažených a plně vytížené zdravotníky. Trhy jsou velké riziko,“ napsal Vojtěch.

Některé spolkové země ale nechaly trhy otevřené, jednotlivé regiony si nastavily různá pravidla. Například adventní trhy v Drážďanech, kam tradičně míří mnoho Čechů, skutečně zůstanou zavřené. Jiné ale s různými restrikcemi otevřít mohou. V Kolíně nad Rýnem na trhy smějí všichni, kdo se prokážou dokladem o očkování nebo prodělání nemoci.

„S tímto hloupým rozhodnutím nesouhlasíme“

Mnoho lidí poukazuje na to, že například sportovní utkání může stále navštívit až 1000 lidí, nebo že jiné než vánoční trhy mohou zůstat otevřené. Město Most se dokonce rozhodlo vládní zákaz obejít, vánoční trhy přejmenovalo na farmářské a hodlá je dál provozovat.

  Vláda ve středu projedná úsporný balíček měnící 60 zákonů

„Takto hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné. Každý, kdo má svých pět pohromadě, přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy. Rozhodnutí Vlády ČR bereme na vědomí, ale rozhodně s ním nesouhlasíme,“ citovalo město na svých stránkách primátora Mostu Jana Paparegu (PRO! Most).

Ministr Vojtěch na to v pátek pro ČTK krátce reagoval. „Pan primátor Mostu si sám musí obhájit, jestli je tohle ta správná cesta, jak bojovat s epidemií covidu-19,“ uvedl odpoledne Vojtěch.

Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková nejdříve poznamenala, že na trzích je stejně jako jinde na veřejnosti zakázaná konzumace jídla a alkoholu. O to se postaralo další opatření, které vláda ve čtvrtek vyhlásila. Pokud půjde o formu farmářských trhů bez konzumace, nejde podle Šimůnkové o nic zakázaného.

V sobotu ale šéfka krajské hygieny pro redakci Seznam Zprávy naznačila, že si na „farmářské“ trhy v Mostu posvítí. „Ano, o tomto víkendu jdeme na kontrolu, víc zatím říci nemohu,“ odpověděla Šimůnková na dotaz, zda kvůli mosteckým trhům chystá nějaké častější kontroly nebo jiná opatření.

Havlíček: Prodejci dostanou vyšší náhrady

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na twitterovém účtu uvedl, že prodejci a provozovatelé zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady.

„Provozovatelé vánočních stánků a adventních trhů dosáhnou na vyšší kompenzace. Se zástupci profesních svazů již připravujeme jejich parametry, v neděli večer chceme mít finální dohodu, v pondělí zveřejníme,“ napsal Havlíček na sociální síti Twitter.

Kompenzace budou zřejmě ve třech úrovních výpadku tržeb: 30 až 50 procent, 50 až 100 procent a úplné uzavření, řekl ministr v ČT. Podporu podle něj dostane každá omezená nebo zavřená provozovna.

  Většina Čechů podle průzkumu souhlasí s přijímáním ukrajinských uprchlíků, ale jen krátkodobě

„Pochopitelně pro ty, kteří musí zavírat, bude kompenzace maximální, to znamená, že se bude blížit až téměř ke 100 procentům,“ podotkl Havlíček. Finální setkání se zástupci podnikatelů je podle Havlíčka naplánováno v neděli na 18:00.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com