Lipavský v Londýně převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v Británii převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv. Obdržel ji za přípravu nového sankčního zákona, který umožní postihovat národními sankcemi závažné protiprávní jednání v mezinárodním kontextu. Ocenění, které je od roku 2015 udělováno za boj proti porušování lidských práv a korupci, společně s Lipavským dostalo šest dalších laureátů. Vyplývá to z tiskového prohlášení zaslaného ČTK.

Lipavský cenu dostal za český takzvaný Magnitského zákon, který už Sněmovna schválila a Senát jej projedná v prosinci. Stát díky němu bude moci mimo jiné zabránit ve vstupu nebo zmrazit majetek zahraničním společnostem a cizincům, kteří se dopustili závažných protiprávních jednání.

Lipavský ve svém krátkém vystoupení po převzetí ceny připomněl čtvrteční výročí 17. listopadu 1989 a začátku konce komunismu v někdejším Československu i odkaz někdejšího disidenta a presidenta Václava Havla. Poděkoval také všem, kdo se v ČR na přípravě zákona podíleli a pomáhali jej prosadit. „Doufám, že to bude insipirovat ostatní a bude je to motivovat k podobné snaze v jejich zemích,“ podotkl český ministr.

Mezi letošními laureáty je i ukrajinská atletka, která se stala zdravotnicí, a zdokumentovala zvěrstva páchaná ruskou armádou v ukrajinském Mariupolu. Žena přežila tři měsíce v ruském zajetí, než byla propuštěna v rámci výměny vězňů. Cenu obdržela také etiopská novinářka, která kvůli svým reportážím o životech Tigrajců žije v exilu, či americký hráč basketbalu, který přišel o své místo v týmu Boston Celtics kvůli veřejnému vystupování proti utrpení Ujgurů v Číně.

Uznání se dočkal i ruský politik, který dostal sedm let za mřížemi za odsouzení invaze na Ukrajině, vůdkyně barmské mládeže, která se skrývá za to, že se postavila občanské válce ve své zemi, a bývalá žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) z Gambie.

„Je mi ctí, že můžeme na památku Sergeje Magnitského ocenit úspěchy sedmi velkolepých hrdinů v oblasti lidských práv. Každý z nich byl oceněn za svou inspirativní odvahu bojovat proti útlaku a nespravedlnosti tváří v tvář obrovskému osobnímu riziku. Jejich úspěchy daly naději milionům obětí po celém světě,“ uvedl v prohlášení britský finančník narozený v USA Bill Browder, který ceny uděluje.

  Jeden z deseti Čechů informace z internetu konzultuje s lékařem, třetina si naordinuje léky sama

Browdera odsoudil moskevský soud v roce 2013 v nepřítomnosti na devět let za daňové úniky. Browder si předtím z Londýna najal ruského právníka Sergeje Magnitského, po němž je cena pojmenována. Advokát odhalil podvod s majetkem Browderova invetičního fondu a obvinil ruské činitele z rozsáhlých defraudací. Krátce poté byl zatčen za údajné daňové úniky a v roce 2009 za nevyjasněných okolností zemřel v moskevské vazební věznici.

Browder od té doby vedl kampaň namířenou proti těm, kteří se na Magnitského smrti podíleli. Docílil toho, že americký Kongres za exprezidenta Baracka Obamy schválil zákon, který zakazuje vstup do země těm ruským představitelům, kteří jsou podle USA zapleteni do porušování lidských práv a mohli se nějakým způsobem podílet na právníkově smrti.

Magnitského cenu v minulosti obdrželi například Britka s íránským občanstvím Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová, která strávila téměř šest let v íránském vězení, ruský opoziční politik a publicista Vladimir Kara-Murza či další odpůrce Kremlu Alexej Navalnyj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com