Babiš hovořil s lídry Rakouska a Izraele o covidové situaci a očkování

seznamzpravy.cz

Český premiér Andrej Babiš, rakouský kancléř Alexander Schallenberg a izraelský premiér Naftali Bennett dnes spolu prostřednictvím videohovoru hovořili o boji s covidem-19 a reakci na novou variantu omikron. Bennett o tom informoval na sociální síti.

Na twitteru šéf izraelské vlády napsal, že s Babišem a Schallenbergem hovořili o tom, jak Česko, Izrael a Rakousko bojují s covidem-19 a jak se připravují na variantu omikron. „Covid ovlivňuje lidi po celém světě, takže se globální komunita musí sjednotit a postavit se mu společně,“ uvedl izraelský premiér. Varianta omikron se již prokázala ve všech třech zemích. Izrael už v sobotu oznámil, že uzavře cizincům na dva týdny své hranice, aby rozšíření nové varianty zabránil.

Videokonferenci Babiš stručně zmínil při dnešní dopolední tiskové konferenci se svým nástupcem v premiérském křesle Petrem Fialou, která se týkala rozšiřování kapacit očkování v Česku. Babiš na ní připomněl izraelské zkušenosti s třetí dávkou vakcíny.

„Dnes jsme se shodli, že očkování je naší jedinou jízdenkou ven z pandemie a že vysoká proočkovanost je jedinou cestou ven z tohoto začarovaného kruhu,“ uvedl podle agentury APA rakouský kancléř. Poukázal přitom na potřebu prosazovat očkování třetí posilující dávkou, jelikož to „nabízí nejvyšší možnou ochranu, zejména před těžkým průběhem“ covidu-19. „Platí proto i naše výzva, nechte sebe i své děti co nejdříve očkovat. Prosím nechte se přeočkovat, pokud vaše druhé očkování bylo před více než čtyřmi měsíci,“ dodal.

Rakousko, Izrael a ČR jsou součástí neformální skupiny několika zemí, jež vznikla po první vlně pandemie minulý rok s cílem vytvořit platformu pro výměnu zkušeností z boje proti covidu-19. Do několika videokonferencí se zapojili mimo jiné zástupci Řecka, Nového Zélandu, Austrálie, Kostariky a Singapuru. Tyto státy se staly mezinárodními průkopníky v různých opatřeních proti covidu-19, v případě ČR šlo o povinné nošení roušek, Izrael zavedl trasování telefonů s využitím postupů své tajné služby, Austrálie například velmi přísnou uzávěru. Schallenbergův předchůdce Sebastian Kurz prosazoval plošné testování na koronavirus, od února příštího roku plánuje země spustit povinné očkování.

Autor: ČTK
  Letošním Autem roku v ČR je elektrické BMW i4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com