Minsk zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce

irozhlas.cz

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou dnes tiskovou službou vlády. Opatření se bude týkat i Česka.

Jde o odvetu za sankce, které minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Tento postih odůvodnily opakovaným porušováním lidských práv v Bělorusku a organizováním migrace do EU režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

„Vzhledem k pokračujícím pokusům Západu vyvíjet nezákonný sankční tlak na naši zemi přijalo Bělorusko odvetná opatření. V souladu s rozhodnutím vlády se od 1. ledna 2022 zavádí potravinářské embargo na široký seznam zboží vyrobeného v zemích, které provádějí diskriminační politiku a provádějí nepřátelské akce proti naší zemi,“ citovala BelTA z poskytnutého sdělení kabinetu.

Zákaz dovozu uvedeného zboží se týká kromě Evropské unie a jejích členských států, USA, Británie a Kanady také Albánie, Černé Hory, Islandu, Norska, Severní Makedonie a Švýcarska.

Podle tiskové služby za prvních deset měsíců letošního roku Bělorusko z dotčených zemí dovezlo potravinářské zboží v celkové hodnotě přes 530 milionů dolarů (kolem 12 miliard korun).

O odvetných krocích chystaných Lukašenkovým režimem informovalo běloruské ministerstvo zahraničí už v pondělí. Zmínilo přitom sankce vůči aerolinkám, rozšíření seznamu osob se zákazem vstupu do Běloruska a omezení dovozu blíže neurčeného zboží.

Autor: ČTK

  Kyjev terčem ruského útoku, nejsou hlášena zranění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com