Seznam Zprávy: ČR musí dle EK dořešit tři body z auditu k Babišovu střetu zájmů

idnes.cz

Česko musí podle Evropské komise dořešit ještě tři problematické body související s auditem ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to dnes server Seznam Zprávy, podle kterého to komise napsala v dopise zaslaném na konci listopadu do Česka. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které s EK o auditu za Česko jedná, serveru pouze potvrdilo přijetí dopisu. Jeho obsah nekomentovalo. Letos v dubnu EK, která je jedním z vrcholných orgánů Evropské unie, zveřejnila závěrečnou auditní zprávu. Podle ní je premiér Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i po vložení koncernu do svěřenských fondů a zároveň se podílí na rozhodování o rozdělování dotací EU. Babiš to popírá.

EK v souvislosti s auditem požádala české úřady o řadu preventivních a nápravných opatření, která mají zajistit dodržování zákona o střetu zájmů. V srpnu komise Česko varovala před tím, že pokud se opatření nezlepší, může zastavit evropské dotace. Z listopadového dopisu podle Seznam Zpráv vyplývá, že zůstávají nedokončené ještě tři body. Jedním je zlepšení řídících a kontrolních systémů pro rozhodování o unijních dotacích, druhým prověření splnění kritérií u několika dotací na inovace pro Agrofert a třetím prověření podpory pro firmu Lovochemie z koncernu Agrofert na inovaci technologie výroby sirných hnojiv.

„Došlo k dalšímu pokroku, je však stále potřeba dokončit zlepšení v horizontálním systému. Nejsou také dokončené prověřovací práce u 12 operací,“ sdělilo serveru tiskové oddělení EK k obsahu dopisu. MMR se ke konkrétním bodům podle serveru nevyjádřilo s odkazem, že komunikace s EK je nadále v důvěrném režimu. Mluvčí ministerstva Vilém Frček jen serveru potvrdil obdržení dopisu a doplnil, že Česko bude mít na odpověď dva měsíce ode dne, kdy obdrží českou verzi dokumentu.

Autor: ČTK

  Sněmovna se sejde 16. listopadu, aby z popudu ANO jednala o energiích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com