Vládu v pátek prezident Zeman jmenuje i s Janem Lipavským, oznámil Fiala

novinky.cz

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, že hlava státu jmenuje novou vládu v podobě, jak ji Fiala navrhl, a to v pátek. Budoucí vládní koalice byla se Zemanem ve sporu kvůli jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí a ve hře byla i kompetenční žaloba. Výjimkou ale bude ještě kandidát do čela resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli covidu. O důvěru by chtěl Fiala v Poslanecké sněmovně žádat v týdnu od 12. ledna.

„Vláda bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji prezidentovi navrhl, včetně kandidáta Lipavského, chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ sdělil Fiala.

Zeman minulý pátek uvedl, že Lipavského do čela ministerstva zahraničí jmenovat nechce. Vyčítá mu nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Koalice se za Lipavského postavila, hovořila také o ústavní žalobě ke kompetencím prezidenta. Pondělní obrat Fiala označil za „překvapující závěr hodinové schůzky“.

Diskuse s prezidentem byla podle něj velmi otevřená a místy i tvrdá. „Ale to je způsob komunikace, který mi nevadí, pokud vede k dobrému řešení pro Českou republiku, takového řešení se nám dnes podařilo dosáhnout,“ řekl v pondělí Fiala.

Poznamenal, že všechny výhrady hlavy státu k Lipavskému trvají. Dodal, že s prezidentem hovořil i o možné žalobě – „o tom, co by znamenala“. Lipavský na Twitteru dohodu Fialy se Zemanem ocenil.

Kvůli covidu má Nekulu na čas zastoupit Jurečka

K jedné úpravě ale zřejmě dojde. Fiala navrhl, aby místo Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli nákaze covidem-19, pověřil Zeman při jmenování vlády vedením resortu zemědělství dočasně lidoveckého předsedu Mariana Jurečku, který bude zároveň šéfovat ministerstvu práce a sociálních věcí.

Nekula musel kvůli pozitivnímu testu zrušit schůzku s prezidentem, kterou absolvovali ostatní kandidáti na ministry. Pátečního ceremoniálu v Lánech se nemůže zúčastnit kvůli nařízené izolaci.

  Kupka chce odvolat minimálně dva členy dozorčí rady Českých drah

Nekula se má úřadu ujmout ve chvíli, kdy opadnou důvody, které jeho jmenování brání.Nový kabinet bude jmenován v pátek v 11:00 v Lánech. O důvěru chce vláda požádat v Poslanecké sněmovně v polovině ledna, až bude mít hotové programové prohlášení.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com