E.ON udělal chybu. Různé produkty pojmenoval stejně a naštval zákazníky

seznamzpravy.cz

Dodavatel energií E.ON garantoval odběratelům stejnou cenu na tři roky. V produktové řadě má však pod jedním označením několik typů tarifů, které buď fixaci ceny zaručují, anebo nikoli. Zákazníci se proto nyní diví vyšším cenám.

Současná situace na energetickém trhu v lidech probudila snahu si své ceny elektřiny či plynu více hlídat. Zejména po případech ne příliš férových praktik některých dodavatelů, které se objevily například u skupiny Bohemia Energy nebo Armex Energy, navíc zkoumají, zda má jejich dodavatel právo jim ceník energií vůbec měnit.

Pan Ondřej se redakci ozval s tím, že letos v červnu podepsal smlouvu na dodávky elektřiny u společnosti E.ON v domnění, že má cenu zafixovanou na tři roky. „U tarifu dodávky elektřiny Komplet elektřina, který je uzavírán smlouvou na dobu určitou na tři roky, dochází od Nového roku k jeho zdražování ceny silové elektřiny,“ popsal čtenář v e-mailu dopis od E.ON.

Odkazuje na webové stránky společnosti a její produktový katalog, kde je u produktu Komplet elektřina uvedeno: „Tři roky za stejnou cenu. Nemusíte se obávat růstu ceny elektřiny. Po dobu 3 let s ní nic nehne.“Podle smlouvy, kterou má redakce k dispozici, však nejde o produkt s fixací ceny, ale pouze o zajištění dodávek elektřiny na tři roky. „E.ON argumentuje tím, že sice mám smlouvu na dobu určitou, ale ve smlouvě nic o fixaci není,“ říká Ondřej.

Podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové však produktová řada Komplet elektřina zahrnuje různé produkty, k nimž přísluší různé typy kontraktů.

„Většina našich zákazníků, která využívá nebo využívala některý z produktů řady Komplet elektřina, se zasmluvnila na produkt, jenž garantuje fixní ceny elektřiny po první tři roky,“ uvedla Slavíková.

Ačkoli jde o tarif se shodným názvem, podmínky jsou odlišné. „V diskutovaném případě jde o jiný produkt z produktové řady Komplet bez fixace ceny. Jde o produkt na dobu určitou s možností prolongace, která nastane, pokud se zákazník nerozhodne před koncem základního období odejít nebo s námi sjednat jiný kontrakt,“ vysvětluje Slavíková.

  Kvůli chybě v aplikaci Lítačka si lidé koupili kupon dvakrát

Jedním z rozdílů mezi smlouvou s fixací cen energií a smlouvou na dobu určitou bez neměnné ceny je, že smlouva s fixací nesmí dodavateli umožňovat jednostranně měnit ceník. Zákazník by tak měl mít garantovanou cenu po celou dobu trvání kontraktu.

Ve smlouvě na dobu určitou bez fixace má však obchodník právo s cenami hýbat, a to i bez souhlasu zákazníka.

„Dodavatel má právo cenu za dodávky elektřiny v příslušném ceníku jednostranně měnit z důvodu změny cen na velkoobchodním trhu, změny devizového kurzu, změny cen nakupovaných služeb, legislativních změn a změny rozsahu služeb poskytovaných zákazníkům,“ stojí ve smlouvě.

E.ON se tak protiprávního jednání nedopustil. „Standardně u těchto ceníků měníme cenu jen v opravdu výjimečných situacích, které letos bohužel nastaly kvůli extrémnímu zvýšení ceny energií na burzách, kdy se elektřina, za kterou nakupujeme na velkoobchodních trzích, zdražila bezmála třikrát,“ vysvětluje Slavíková.

E.ON, jenž je jedním z dodavatelů poslední instance, zdůrazňuje, že energie nakupuje dopředu. Podle mluvčí Slavíkové se nynější cenový skok do faktur jeho klientů nepromítne ze sta procent.

„Současné vysoké ceny na burzách se do ceníků některých zákazníků promítnou jen částečně a rozhodně nikoli v plné výši. Proto je pro ně cena výhodnější a stabilnější a drtivá většina klientů na tomto produktu nadále zůstává a nevyužije možnosti uzavřít smlouvu na jiný produkt,“ popisuje situaci Slavíková.

Energetický regulační úřad (ERÚ), který má dohlížet na činnost dodavatelů a chránit spotřebitele, dlouhodobě varuje odběratele před jednáním některých obchodníků. Regulátor se již setkal s řadou případů, kdy dodavatel energií nabízel produkty s domněle fixovanou cenou, kterou mohl kdykoli měnit nebo kontrakt vypovědět.

„Nyní se množí případy, kdy dodavatelé rovnou do smluvních podmínek přidávají výluky, které jim v budoucnu umožní údajně fixované ceny měnit. Volí například stejný postup, jaký zkoušela Bohemia Energy, když nabízejí k podpisu smlouvy na dobu neurčitou ve spojení s fixací. V praxi je pak nic nenutí, aby svůj závazek dodrželi po celou slibovanou dobu,“ uvedla v tiskové zprávě Markéta Zemanová, členka Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

  ČR v elektromobilitě zaostává, v počtu dobíječek je na konci EU

Končící skupina Bohemia Energy se také letos v září snažila obcházet znění smlouvy na dobu určitou s fixací změnou všeobecných obchodních podmínek. Dodavatel tímto způsobem měnil cenu dodávek všem zákazníkům, ačkoli rozhodující bylo to, co stálo ve smlouvě.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com