Německo kvůli vraždě Čečence vypoví dva pracovníky ruské ambasády

novinky.cz

Německo vypoví dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví v Berlíně kvůli vraždě Čečence z roku 2019, kterou spáchal Rus a která se dá podle německého soudu označit za „státní terorismus“. V Berlíně to dnes ruskému velvyslanci, kterého si kvůli případu předvolala, oznámila nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Vraždu podle agentury Reuters označila za vážné porušení německé suverenity, které výrazně zatíží německo-ruské vztahy. Moskva zapojení do případu odmítá. Oznámila, že na německý krok bude reagovat.

Rus Vadim Krasikov zastřelil 40letého Zelimchana „Tornikeho“ Changošviliho, který v minulosti bojoval proti ruským silám v Čečensku, v srpnu 2019 v jednom z parků německé metropole. Policie ho ještě téhož dne zatkla. Zločin muže, který byl podle přesvědčení soudu důstojníkem ruské tajné služby FSB, už před dvěma lety zvýšil diplomatické napětí mezi Ruskem a Německem.

Dnes se tak stalo znovu, v důsledku rozhodnutí soudu, který za vraždu uložil pachateli doživotní trest vězení. Ruská ambasáda rozsudek rychle označila za neobjektivní a politicky motivované rozhodnutí.

Naopak šéfka německé diplomacie Baerbocková se cítila povinna na názor soudu reagovat. „Spolková vláda udělá vše, co je nutné, aby zajistila bezpečnost v naší zemi a respekt k našemu právnímu pořádku,“ poznamenala mimo jiné politička, která v úterý telefonicky hovořila se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Obě země si kvůli případu už jednou po dvou pracovnících ambasád vypověděly.

Autor: ČTK

  Putin radí filmařům neskrývat sovětské úspěchy za řádění tajných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com