Lídři EU se přou o podporu jádra, ČR a další země stojí proti Rakousku

Jan Sucharda

 Otázka zařazení jádra mezi klimaticky šetrné zdroje energie dnes rozděluje prezidenty a premiéry zemí Evropské unie na summitu v Bruselu. Skupina států včetně Česka navrhla podle diplomatického zdroje ČTK prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic. Rakouský kancléř Karl Nehammer podporovaný několika dalšími zeměmi se však postavil proti a shoda zatím není. Lídři jsou rozděleni i v pohledu na regulaci trhu s emisními povolenkami, kterou požaduje zejména Polsko a Česko. Debata se proto přesunula k dalším tématům a k energiím by se měla vrátit později.

Šéfové států se týden před dlouho očekávaným rozhodnutím komise přou o to, jakými dostupnými zdroji budou moci členské země nahradit energii a teplo vyráběné z uhlí, jehož se mají v rámci přechodu ke klimaticky čistým technologiím v příštích letech zbavovat.

„Odmítáme, aby jádro zůstalo v investiční nevýhodě,“ uvedl slovenský premiér Eduard Heger, podle něhož skupina států vyzvala komisi, aby do Vánoc jádro na seznam zařadila. Spolu s Českem, Polskem a několika dalšími zeměmi chtějí tento závazek prosadit do závěrů vrcholné schůzky.

Rakouský kancléř byl však rázně proti. „Jsme proti označování jaderné energie za zelenou,“ prohlásil při příchodu na svůj první summit a podle diplomatického zdroje to zopakoval i přímo v jednacím sále. Jeho postoj podporuje například Lucembursko, větší skupina zemí včetně vlivné Francie však prosazuje jádro.

Systém označovaný jako taxonomie má dát investorům návod, do kterých technologií se vyplatí vložit peníze. Komise by jej měla představit příští týden a podle dosavadních prohlášení unijních činitelů s podporou jádra a plynu počítá. Rakouská vláda nedávno pohrozila, že v takovém případě se obrátí na soud.

Problematickou otázkou se ukázala být snaha Polska, Česka a dalších států prosadit do závěrů summitu výzvu komisi, aby zabránila spekulativním praktikám na trhu s emisními povolenkami (ETS), které jsou podle těchto zemí příčinou jejich rekordně rostoucích cen. „Ceny ETS by měly být stabilní a rozumně předvídatelné, nikoli strmě růst,“ řekl před jednáním polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož pozice se shoduje se šéfem české vlády Andrejem Babišem.

  Lidé v Moskvě stáli frontu, aby mohli položit květiny na hrob Navalného

Původní návrh závěrů jednání přitom počítal pouze s tím, že komise dostane za úkol podrobněji prověřit fungování trhu s elektřinou i emisními povolenkami. Lídři přitom v návrhu textu měli vzít na vědomí dosavadní hodnocení ze strany evropských regulátorů, které nezjistilo zásadní systémové chyby či nekalé tržní praktiky.

Předsedající summitu Charles Michel kvůli neshodám diskusi o energetice přerušil a šéfové států zahájili debatu o zahraniční politice a migraci.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com