Lidé nad 45 let už mohou pro booster. Na zkrácení lhůt se experti neshodnou

seznamzpravy.cz

Lhůta pro přeočkování proti covidu se zkracuje pro starší 45 let ode dneška, pro starší 35 let od 5. ledna a pro všechny nad 18 let od 19. ledna.

Pro lidi v Česku starší 45 let se ode dneška zkracuje lhůta pro podání posilující dávky vakcín proti nemoci covid-19 ze šesti na pět měsíců od dokončeného očkování. Rozhodlo o tom ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví. Podle rozhodnutí úřadu se bude lhůta pro přeočkování následně zkracovat i pro další věkové skupiny.

„V deset hodin se otvírá systém registrací. Každý, komu je 45 let, tak může ode dneška využít tuto možnost a nechat si aplikovat posilující dávku již po pěti měsících,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zkrácení lhůty na pět měsíců je rozumné řešení podle Daniela Dražana, vakcinologa a člena České vakcinologické společnosti. „Jsme ve shodě, že všichni se mají přeočkovat po pěti měsících. Máme hodně silnou vlnu a potřebujeme se snažit populaci co nejvíce imunizovat. A druhá věc je, že skutečně u omikronu to vypadá, že účinnost dvou dávek je výrazně nižší oproti předchozím variantám a booster dávka imunitu výrazně zvyšuje. Čím víc lidí bude mít imunitu z booster dávky, tím máme větší šanci omikron kontrolovat,“ vysvětluje vakcinolog Dražan.

Imunoložka Blanka Říhová souhlasí v obecnější rovině. „Spíš jde o rychlé proočkování posilující dávkou. Větší množství lidí posilující dávkou naimunizovat, to je podstatné,“ podotýká a zároveň dodává, že samotné měsíční zkrácení lhůty je u lidské imunity jen nepatrný rozdíl.

„Nevím, kdo vládě radil, ale šest a pět měsíců je úplně zanedbatelné. Ptáte se ale imunologa a já obecně řeknu, naočkujte se, čím dřív, tím lépe,“ dodává Blanka Říhová.

„Teoreticky lze interval zkrátit na tři měsíce, pak ho ještě hodnotíme jako booster. Pokud se interval takto zkrátí, tak je imunitní odpověď vysoká, ale není nutně tak vysoká jako po šesti měsících,“ vysvětluje vakcinolog Petráš a říká, že u zkracování lhůt na přeočkování následně hrozí, že budou nutné další posilovací dávky.

„Jinými slovy, čím dřív podáme booster, tím dřív budeme muset podávat asi i další booster. Aby se nestalo, že se budeme očkovat čtyřikrát do roka, to už si myslím, že je trochu moc. Je tam tohle riziko,“ poznamenává Marek Petráš a dodává, že by proto vnímal zkrácení lhůty na pět měsíců jen jako „možnost“ se jít očkovat.

Vakcinolog Daniel Dražan v riziku častého přeočkování s kolegou nesouhlasí. „Jestli bude muset přijít nějaká další dávka v budoucnu, to se se nedá říct. Třeba budeme mít například vakcíny cílené na omikron, to je možné, ale v téhle chvíli to vůbec není jisté. Nemůžeme s tím spekulovat, potřebujeme řešit problém, který máme,“ říká vakcinolog.

Od 19. ledna bude 3. dávka pro všechny

Zatím mohli dostat posilující dávku vakcíny už po pěti měsících lidé starší 55 let a ostatní lidé až po šesti měsících. Lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson mají nárok na posilující dávku po dvou měsících.

Od 5. ledna se lhůta pro podání posilující dávky očkování zkrátí podle čtvrtečního rozhodnutí ministerstva na pět měsíců také pro lidi ve věku nad 35 let a od 19. ledna pro všechny starší 18 let. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl na Twitteru, že chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu-19 pro všechny občany. Podle něj je to potřebné kvůli šíření varianty koronaviru omikron. „Podle některých studií proti ní představuje třetí dávka vyšší míru ochrany,“ sdělil.

  Zapojení škol do pondělní stávky se podle odhadu odborů blíží 70 procentům

„Chtěl bych to velmi doporučit. Bude to naprosto zásadní, může nás to ochránit před další vlnou epidemie a zejména před dopadem do nemocnic. Studie jednoznačně ukazují, že posilující dávka je velmi důležitá. Prosím každého, kdo má na posilující dávku nárok, zejména seniory, aby se vydali do očkovacího místa nebo k praktickému lékaři,“ dodal dnes Vojtěch.

Babiš upozornil, že v Evropské unii panuje shoda na tom, že omikron ovládne kontinent. „Je jasné, že v polovině ledna příštího roku omikron ovládne Evropu,“ řekl dnes.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com