Mám sondu a umělou výživu, přiznal Zeman. Babiš se vzdal podle něj brzy

idnes.cz

Prezident Miloš Zeman promluvil poprvé od návratu z nemocnice v televizním rozhovoru pro CNN Prima NEWS. V rozhovoru řekl, že vládu jmenoval s rozpornými pocity. Uvedl, že kvůli nechutenství má zavedenou vyživovací sondu do žaludku. Zopakoval, že je zastáncem povinného očkování proti covidu.

Prezident opět zopakoval, že s jmenováním Jana Lipavského souhlasil s těžkým srdcem. „Na poslední schůzce mně Petr Fiala nabídl osobní garanci, že se pan Lipavský bude chovat v souladu s programovým prohlášení vlády. Strategické partnerství s Izraelem a podpora visegrádské čtyřky,“ podotkl Zeman.

„Osobní garance pana premiéra má svou váhu. Kdyby nebyla, tak bych jej nejmenoval,“ doplnil Zeman. Ten Lipavskému vyčítal také nedostatečné vzdělání, jelikož má „pouze“ bakalářský titul. Kancléř Vratislav Mynář se poté při jmenování ministrů přeřekl a Lipavského nazval magistrem, což bylo mnohými interpretováno jako záměr.

„Nevím, ale myslím si, že to bylo jenom přeřeknutí. Panu Lipavskému jsme vyčítali, že jako jediný z členů vlády je jenom bakalář a jeho bakalářská práce byla ohodnocena nejhorší možnou známkou. Jednoho krásného dne sama vláda pozná, že je panem Lipavským zatížena,“ řekl Zeman k pátečnímu incidentu.

To, že měl exministr vnitra pouze maturitu Zeman okomentoval slovy: „To víte, že mi to u Hamáčka vadilo, ale co jsme měli dělat. Tam šlo o ministra vnitra. Zahraničí nepůsobí jenom na domácím poli, ale také v zahraničí a musí mít nějakou prestiž. Ve srovnání s předchozími ministry působí jako slabý kus ve stádě.“

Jsem bez alkoholu a bez cigaret a žiju

Prezident rovněž promluvil o svém zdraví. „Já se stále ještě léčím, nikoliv už s covidem, ale s poruchou zažívání,“ poznamenal ke svému zdraví.

„Nejodpornější je jakási Džamila Stehlíková, která mě sice nevyšetřovala, ale udělala asi deset diagnostik, ale zapomněla na tu všední, kterou bylo nechutenství. Zhubl jsem asi 10 kilo a mám umělou výživu. Mám sondu do žaludku, léčím se a pracuji,“ dodal prezident.

  Ministerstvo zdravotnictví zvažuje před Vánocemi další zpřísnění

„Poslouchám doktory. Zakázali mi kouřit, protože to podporuje nechutenství. Zakázali mi alkohol, dokonce i víno, které mám rád. Už měsíc jsem bez alkoholu a bez cigaret a žiju.“

Povinné očkování

V pořadu také přiznal, že je zastáncem povinného očkování. Za povinnou vakcinaci se podle něj přimlouvala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. „Lékaři jsou minimálně z poloviny proti povinnému očkování, včetně nového ministra zdravotnictví,“ řekl prezident.

Zeman také zkritizoval odpůrce očkování, kteří často proti možné povinnosti demonstrují.„Není to experimentální vakcína. Myslím si, že lidé, kteří chodí na demonstrace se mstí za svoji bezvýznamnost,“ pronesl.

Babiš, Švejdar a poslední rok ve funkci

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) by byl podle Miloše Zemana dobrým kandidátem na prezidenta. Váží si výsledků jeho vlády, řekl v pořadu. Zároveň se ale podle prezidenta Babiš prokázal jako člověk, který nechce bojovat a možná i předčasně rezignoval v souvislosti s jednáním o novém kabinetu po letošních sněmovních volbách.

V neděli odpoledne na Zemanova slova Andrej Babiš reagoval. „Jsem velice rád, že podle vystoupení pana prezidenta se mu zdravotně dobře daří. V den vyhlášení voleb pětikoalice podepsala dohodu o společné vládě. Určitě jsem předčasně nerezignoval a jsem bojovník, ale jsem realista a nechodím do jasně prohraných bitev,“ napsal iDNES.cz Babiš.

„Mám na to na rozdíl od pana prezidenta jiný názor. Myslím, že jsme předali vládu profesionálně bez sebemenších průtahů a zbytečných emocí,“ dodal expremiér.

Zeman také přiznal, že věděl o konci policejního prezidenta Jana Švejdara. „Výrok šéfa policie o odmítačích očkování v jejich řadách je na hranici poplašné zprávy,“ řekl prezident. Ten také zkritizoval expremiéra Andreje Babiše, že odmítl sestavit vládu. Předčasně rezignoval a nechce bojovat, řekl Zeman. K jeho kandidatuře na Hrad je zdrženlivý.

  Dvořák nebude mít zmocněnce k euru, vláda projedná vstup do ERM II

Zeman také očekává, že poslední rok ve funkci bude rutinní. „Bude to nudný rok. Nepodívám se do Číny, lékaři mi zakázali létat, to mě mrzí,“ doplnil a současně se rozloučil slovy: „Ať vám chutná jíst.“

Zeman jmenoval v pátek dopoledne na zámku v Lánech členy nové vlády premiéra Petra Fialy, a to včetně ministra zahraničí Jana Lipavského, kterého předtím odmítal. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN byla s hlavou státu kvůli jmenování pirátského kandidáta ve sporu a mluvila o kompetenční žalobě.

V pondělí ale Fiala po schůzce se Zemanem uvedl, že vláda bude jmenována tak, jak ji navrhl. Kabinet Fialy vystřídal vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem. „Přebíráme odpovědnost,“ řekl po jmenování Fiala.

„Nejjednodušší by bylo popřát vám jenom úspěch. Ale to není moc konkrétní. Chtěl bych vám proto popřát, aby za vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, samozřejmé to ale není,“ řekl v Lánech po novým ministrům Zeman.

Rakušan v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT uvedl, že i předsedové koaličních stran byli překvapeni, že nakonec dojde ke jmenování vlády jako celku. Vyloučil, že by za tím byla dohoda o některých personáliích, například o Michalu Koudelkovi, který je nyní pověřen zastupováním na pozici ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) do doby jmenování nového šéfa.

Zeman je ke Koudelkovi kritický, strany nové vlády naopak dříve deklarovaly, že by měl Koudelka být do funkce ředitele opět jmenován. Podle Rakušana zatím není jasné, kdy přesně se tím bude kabinet zabývat, považuje za nutné ale situaci vyřešit co nejdříve. „BIS má mít řádně jmenovaného ředitele, nikoli pouze pověřeného. To vždy instituci jako takovou oslabuje,“ poznamenal.

Rozhovor s prezidentem se předtáčel už v sobotu. „Lány, právě teď. Natáčení rozhovoru prezidenta republiky Miloše Zemana pro pořad TV Prima a CNN Prima News Partie Terezie Tománkové, který bude odvysílán v neděli dne 19. prosince 2021 od 11:00 hodin,“ uvedl na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

  V sobotu 159 nakažených, reprodukční číslo je nejvyšší od začátku roku

Prezident Miloš Zeman naposledy poskytl televizní rozhovor 17. listopadu pro Novu, natáčel se ještě v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde byl hospitalizovaný.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com