Ministři zahraničí V4 ocenili význam spolupráce s Tureckem v migrační krizi

seznamzpravy.cz

Význam spolupráce s Tureckem v nynější migrační krizi dnes v Budapešti zdůraznili ministři zahraničí Visegrádské skupiny (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Najevo to dali všichni přítomní, včetně nového šéfa české diplomacie Jana Lipavského, během tiskové konference po jednání, jehož se zúčastnil i turecký ministr Mevlüt Çavuşoglu.

Lipavský podle agentury MTI mimo jiné poukázal na klíčovou roli, kterou při řešení migračního problému Turecko hraje. Maďarský kolega Péter Szijjártó v této souvislosti vyzval Evropskou unii, aby Ankaře vyplatila slíbených šest miliard eur (151 miliard korun) na pokrytí části jejích výdajů na zadržení migrantů v Turecku. Celkové náklady země přitom podle Szijjártóa dosáhly 40 miliard eur.

Polský ministr Zbigniew Rau kromě ocenění role Turecka sdělil, že se na schůzce také hovořilo o migraci jak v kontextu současné situace v Afghánistánu, tak krize na polsko-běloruských hranicích. Vyzdvihl přitom, že všechny země V4 Polsko podpořily nabídnutím pomoci ve vybavení i v poskytnutí policejních nebo vojenských sil.

Rau se zároveň vyslovil pro to, aby EU přijala dodatečná opatření a sankce vůči představitelům běloruského režimu. Jeho vůdce Alexandr Lukašenko je obviňován ze záměrného vyvolání migrační krize ze msty za sankce uvalené kvůli brutálnímu potlačování opozice v zemi.

Autor: ČTK

  Sociální demokraté nechtějí, aby se rozšíření Dukovan účastnily firmy z Ruska a Číny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com