Vánočního setkání ve Františkánském klášteře se zúčastnilo asi 200 bezdomovců

prazsky.denik.cz

Lidem bez domova v Praze dnes odpoledne lidé z křesťanské organizace Sant’Egidio rozdali dárky a vánoční pokrmy. Tradiční akce se v metropoli konala po čtyřiadvacáté, kvůli pandemii koronaviru dobrovolníci lidi na okraji společnosti stejně jako loni obdarovávali v prostorách Františkánského kláštera. V předchozích letech se slavnost pořádala v pražském Arcibiskupském paláci a v arcibiskupském semináři. Protiepidemická opatření ovlivnila i sváteční oběd. Lidé si tak vánoční menu odnesli s sebou. ČTK to sdělili organizátoři akce.

„Máme asi 200 hostů, kteří přijdou ve dvou vlnách a z nichž většina dostává pozvánky na jméno. Obvykle se totiž jedná o osoby, se kterými jsme po většinu roku v kontaktu. Přijmeme a obdarujeme ale i lidi na okraji společnosti, kteří pozvánku nemají. Odpoledne také vyjedeme do ulic a tam budeme lidem rozdávat jídlo,“ řekla za organizaci Sant’Egidio Kristina Koldinská.

První skupina asi 70 lidí bez domova se na nádvoří kláštera v Praze 1 sešla před 13:00. Druhá část hostů slavnosti byla pozvaná na 14:30, informovala Koldinská. Organizátoři akce lidem, kteří neměli vlastní ochranu úst a nosu, rozdali jednorázové respirátory a spolu s nimi se přesunuli do vyzdobeného kostela Panny Marie Sněžné. Tam byli lidé v nouzi přivítáni mimo jiné biskupem Zdenkem Wasserbauerem, který slavnosti požehnal. Poté dobrovolníci lidem bez domova rozdali dárky a teplé jídlo.

Účastníci akce se mohli těšit z řízku s bramborovým salátem, vánočního cukroví a ovoce. Pokrmy si odnesli s sebou. Společné stolování, které se konalo v minulých letech s výjimkou loňského roku, letos neumožnila situace související s covidem-19. Lidé bez domova si s sebou odnesli také praktické dárky, které by jim podle organizátorů mohly ulehčit život na ulici v zimním období. V předem připravených taškách tak na nové majitele čekalo například teplé oblečení, kosmetika nebo termosky na nápoje.

  Arenbergerův byznys prověřuje etická komise univerzity

Dobrovolníci budou dnes ještě rozvážet sváteční menu a cukroví do squattů a pražských ulic, kde se lidé bez domova vyskytují. „Znamená to přinést Vánoce za tím, kdo je zcela na okraji společnosti. Chceme, aby Vánoce přišly i za chudými lidmi,“ uvedla Koldinská.

Komunita Sant’Egidio je církevní hnutí, které se zrodilo v roce 1968 v Římě jako pokus skupiny studentů postavit na první místo ve svém životě soucit s chudými a pomoc jim. V České republice vznikla Komunita San’Egidio v roce 1993 a dnes působí v Praze, Brně a Olomouci. Aktuálně se zaměřuje na pomoc lidem bez domova, na službu romským dětem a službu starým lidem.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com