Koruna poprvé od loňského února zakončila pod 25 korunami za euro

Koruna posiluje od minulé středy, kdy bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Snaží se tak tlumit očekávání, že spotřebitelské ceny nadále rychle porostou.

Koruna v úterý k euru posílila pod 25 Kč/EUR, kolem 17:00 se obchodovala za 24,92 Kč/EUR.

Pod 25 Kč/EUR zavírala naposledy loni v únoru, tedy ještě před propuknutím epidemie koronaviru. Proti pondělnímu podvečeru získala česká měna vůči euru 15 haléřů.

K dolaru si v úterý koruna polepšila o devět haléřů na 22,06 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna posiluje od minulé středy, kdy bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Snaží se tak tlumit očekávání, že spotřebitelské ceny nadále rychle porostou. Základní úroková sazba je nejvyšší od roku 2008.

V reakci na to se už ve středu koruna dostala na kurz 25,11 Kč/EUR a ve čtvrtek na 25,09 Kč/EUR, což byla nejsilnější úroveň od konce února 2020. Na Štědrý den pak byla česká měna podle dat agentury Bloombergkrátce i pod pětadvacetikorunovou hranicí, následně se ale vrátila zpět nad ni.

„Investoři sází na to, že se nůžky mezi úroky na koruně a na euru rozevřou nejvíce prakticky za celou dobu existence eurozóny,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Koruně podle něj svědčí činy, ale zejména slova České národní banky, která nyní slibuje i pro první čtvrtletí roku 2022 citelné zvyšování své základní úrokové sazby. Podotkl, že dosavadní razantní zpřísňování měnové politiky ČNB vede k tomu, že měnové podmínky v Česku se utahují nejrychlejším tempem v ekonomicky rozvinutém světě. To zatraktivňuje korunu v očích mezinárodních investorů, kteří tak stále vnímavěji reagují na prováděné i signalizované navyšování základní úrokové sazby ČNB.

  Zaorálek se zatím nerozhodl, jestli přijme post ministra zahraničí. ‚Je to vykuchaný resort,‘ řekl

„Potenciálně nejatraktivnější úročení koruny v porovnání s eurem za poslední bezmála čtvrtstoletí je pochopitelně značným lákadlem pro mezinárodní investory, kteří do koruny přeskupují stále větší část kapitálu, což právě zejména způsobuje její zpevňování,“ dodal Kovanda.

Koruna tak zpevňuje výrazněji než srovnatelné regionální měny, tedy polský zlotý a maďarský forint. Letos se koruna vůči euru podle Kovandy zhodnotila o 4,9 procenta, zatímco zlotý oslabil o 0,9 procenta a forint o 1,8 procenta.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com