Jurečka by ponechal růst platů ve veřejné sféře podle rozhodnutí minulé vlády

plus.rozhlas.cz

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka by chtěl ponechat růst platů ve veřejné sféře podle původního rozhodnutí bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO). Řekl to před jednáním koaliční rady. Předchozí vláda schválila navýšení platů o 1400 korun měsíčně. Jurečka ale dodal, že bude záležet na tom, jak se nový kabinet rozhodne řešit další výdaje spojené s energetickou krizí nebo dopady koronaviru. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že se zvýšením platů nesouhlasí, podle něho by nemělo být plošné. Výsledky jednání koaliční rady budou známé ve středu.

Jurečka před jednáním upozornil na to, že návrh rozpočtu, který bývalá vláda předložila, s částkou na zvýšení platů nepočítal. Nová vláda chce připravit svůj návrh státního rozpočtu. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím ale nesouhlasí. „Návrh státního rozpočtu se zvýšením platů ve veřejné sféře počítal od samého počátku,“ uvedla na sociálních sítích.

„Já bych spíše preferoval variantu ponechat to původní rozhodnutí, nicméně je tady taky nějaká realita státního rozpočtu,“ řekl Jurečka při příchodu na jednání. Koaliční lídři v úterý jednají o tom, jak se pětikoalice nakonec rozhodne a zda na středečním jednání vlády případně návrh na růst platů upraví, dodal.

Uvedl, že si nechal zpracovat varianty, co by znamenala z hlediska dopadů na státní rozpočet změna navýšení například o sto korun. Zdůraznil, že pokud chce vláda řešit i další výdaje, například spojené s bojem proti covidu nebo s rostoucími cenami energií, musí také řešit, kde na to vezme.

Ministerstvo práce v podkladech pro bývalou vládu a její listopadové rozhodnutí uvedlo, že by přidání stálo státní rozpočet 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí 3,83 miliardy korun. Z veřejného zdravotního pojištění by bylo potřeba 2,37 miliardy korun. Dohromady by tak šlo téměř o 16 miliard korun.

  Lidí z Agrofertu na kandidátkách ANO ubylo, stále ale mají hlavní slovo

Dohody se oznámí po jednání vlády

V případě rostoucích cen energií nabízí Jurečka dvojí řešení. Většinu standardních případů navýšení cen energií by podle něj měla pokrýt upravená výše příspěvku na bydlení. U extrémních výkyvů by měla občanům pomoci úprava dávek mimořádné okamžité pomoci.

Jednání koaličních lídrů skončilo kolem 19. hodiny, dohody představí politici až po středeční schůzi vlády. „Po jednání nebude co sdělovat, tohle je pracovní jednání, klíčové je jednání vlády, po níž bude samozřejmě vše řečeno na tiskové konferenci,“ sdělila předsedkyně TOP 09 a šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Jsme si vědomi vážnosti situace, ve které se někteří lidé kvůli zdražování energií nachází. I proto jsme dnes jednali o tom, jak jim pomoci a nenechat je v nejistotě. Po zítřejším jednání vlády představíme naše řešení,“ uvedl na sociálních sítích premiér Petr Fiala (ODS).

Televize CNN Prima News informovala s odvoláním na prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jana Wiesnera, že vláda by ve středu měla rozhodnout o testování zaměstnanců, kteří nepodstoupili třetí kolo očkování. Test by pro ně měl být povinný od 10. ledna. Podle Wiesnera by testování mělo být dvakrát týdně. Považuje téměř za jisté, že vláda nový režim testování schválí.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com