Světové mocnosti vydaly společné prohlášení. Stojí v něm, že je třeba zabránit jaderné válce

irozhlas.cz

Pětice jaderných zemí – Rusko, Spojené státy, Čína, Francie a Británie – se shodly, že je třeba zabránit válce mezi jadernými mocnostmi a dalším závodům ve zbrojení. Vyplývá to ze společného prohlášení, které v pondělí publikoval na svých stránkách Bílý dům, Kreml, Elysejský palác a čínské ministerstvo zahraničí.

„Prohlašujeme, že v jaderné válce nemůže být vítěze a nesmí být nikdy rozpoutána,“ uvádí se v textu. Jaderné mocnosti, které jsou zároveň stálými členy Rady bezpečnosti OSN, se podle ruskojazyčného serveru BBC rovněž zavázaly, že budou bránit rozšiřování jaderných zbraní a pracovat v rámci mezinárodních dohod a úmluv.

„Vzhledem k tomu, že použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky, potvrzujeme rovněž, že jaderné zbraně – dokud budou existovat – by měly sloužit k obranným účelům, odrazovat od agrese a předcházet válce. Jsme přesvědčeni, že je třeba zabránit dalšímu šíření těchto zbraní,“ uvádí se dále v textu.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové bylo společné prohlášení připraveno z iniciativy Moskvy. Rusko doufá, že dokument pomůže snížit napětí ve světě, poznamenala mluvčí ruské diplomacie.

„Jeho zveřejnění se mělo shodovat se začátkem 10. hodnotící konference Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Ta měla začít v New Yorku 4. ledna, ale byla odložena kvůli zhoršující se epidemické situaci v USA. nicméně vzhledem k důležitosti a soběstačnosti tohoto společného prohlášení se jaderné mocnosti rozhodly jeho zveřejnění neodkládat,“ citovala Zacharovovou agentura TASS.

Prohlášení bylo zveřejněno v době rostoucího napětí mezi Ruskem a západními zeměmi v souvislosti s posilováním ruské armády u hranic s Ukrajinou.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Prigožin tvrdí, že nad budovou správy Bachmutu je ruská vlajka. Kyjev to popírá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com