Miliardář Hubáček plánuje postavit stovky nájemních bytů

seznamzpravy.cz

Skupina Creditas podnikatele Pavla Hubáčka má v plánu v příštích letech postavit stovky nájemních bytů v Praze a dalších velkých městech. Letos vydá na jejich financování první dluhopisy za stovky milionů korun.

Lukrativní trh nájemního bydlení v poslední době přitahuje pozornost nejen velkých hráčů z developmentu. Svůj díl si hodlá urvat i jeden z nejbohatších Čechů a jediný majitel investiční skupiny Creditas, kam spadá stejnojmenná banka, distributoři elektřiny či například karlovarský Grandhotel Pupp.

Na sklonku roku schválila Česká národní banka společnosti Creditas Real Estate dluhopisový program až do výše dvou miliard korun. „Vydávat první emisi dluhopisů plánujeme letos, a to ve výši vyšších stovek milionů korun. Prostředky budou určeny k financování nemovitostních projektů, hlavně nájemního bydlení v Praze,“ uvedl pro SZ Byznys generální ředitel investiční skupiny Creditas Jiří Hrouda.

Ve výstavbě už jsou projekty Loox v Praze na Proseku, v přípravě je rovněž projekt nájemního bydlení U Milosrdných na Starém městě v Praze a bytový dům u parku Grébovka, rovněž v hlavním městě.

„V horizontu pěti let bychom chtěli nabídnout stovky nájemních bytů, a to především v Praze, ale i dalších velkých městech. Do budoucna plánujeme, že nájemní byty by měly vyrůst například i na našich pozemcích v pražských Letňanech,“ dodal Hrouda.

Jako ve Vídni

Hubáček nájemnímu bydlení věří podobně jako například Vítězslav Vala z koupelnové firmy Siko, skupina Skanska či další. Zejména v hlavním městě se totiž dostaly ceny bytů na úrovně, která je pro mnohé obyvatele nedostupná na koupi.

„Vzhledem k rostoucím cenám nemovitostní a nyní i rapidnímu zvýšení úrokových sazeb u hypoték poklesne (koupěschopná) poptávka a věříme, že obliba nájemního bydlení u nás vzroste stejně jako je tomu v západní Evropě,“ říká Hrouda. Podle něho například v Rakousku bydlí v nájmu téměř každá druhá rodina. Ve velkých německých městech jsou to téměř tři čtvrtiny lidí.

  Babišovy „hotely a restaurace“ dostaly na dotacích za covid téměř 44 milionů

Creditas je přesvědčena, že projekty nájemního bydlení jsou životaschopné i přes rostoucí úrokové sazby, tj. vyšší náklady na financování. Poskytovat chce komplexní služby, a nabízet například energie od jiných firem ze skupiny.

ČNB navíc před Vánoci Hubáčkovi povolila provozování Creditas Investiční společnosti, kam převede své stávající fondy a založí další. Nyní má skupina Creditas tři fondy: nemovitostní zacílený na komerční nemovitosti s hotovostními toky z nájmů, který je určený retailovým klientům.

Další dva jsou fondy kvalifikovaných investorů, a to Creditas Energy, který je jedním z největších distributorů elektřiny a plynu v Česku a spravuje aktiva ve výši asi dvě miliardy korun. A fond Creditas Loan, který se zaměřuje na poskytování úvěrů.

Investiční skupina Creditas vydělávala i během koronavirové pandemie, a za rok 2020 vykázala čistý zisk 714 milionů korun.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com