Zeman poprvé od hospitalizace zamíří na Hrad. Jmenuje rektory, dá šek Klokánku

idnes.cz

Prezident Miloš Zeman příští týden ve středu jmenuje na Pražském hradě nové rektory vysokých škol. Na jmenování jich čeká jedenáct, zvoleni byli akademickými senáty škol a už v prosinci je schválila vláda. Prezident tak poprvé od svého loňského propuštění z nemocnice zavítá na Pražský hrad, dosud se léčil a vyřizoval pracovní záležitosti na zámku v Lánech.

„Na středu 26. ledna 2022 se plánuje na Pražském hradě jmenování rektorů a tradiční předání šeku projektu Fondu ohrožených dětí Klokánek,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman původně v rozhovoru pro Frekvenci 1 avizoval akci 26. února.

V úterý Zeman v Lánech jmenoval sedm nových soudců a soudkyň. Při této příležitosti okomentoval protesty zaznívající v justici proti vládnímu plánu na roční zmrazení platů soudců, státních zástupců i poslanců a senátorů v solidaritě s úspornými opatřeními státu, což označil prezident za „nenažranost“.

Zeman se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními obtížemi, kvůli kterým byl od září téměř dva měsíce v nemocnici. Nyní o něj na zámku v Lánech pečují zdravotní sestry soukromé společnosti. Veřejně prezident vystupuje jen výjimečně.

„Začal jsem chodit s pomocí hole a s pomocí jednoho bodyguarda,“ uvedl. „Jsem potěšen tím, že alespoň několik kroků už udělám,“ řekl. Dodal, že jinak dál zůstává na vozíku a dostává umělou výživu žaludeční sondou.

Prezidenta propustili z nemocnice 25. listopadu po více než měsíci hospitalizace kvůli komplikacím souvisejících s jeho chronickým onemocněním jater. Ještě tentýž den se však do nemocnice vrátil kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19. Do Lán se prezident vrátil 27. listopadu, kde během své izolace následně přijímal kandidáty na ministry nové vlády Petra Fialy ve své prosklené kukani.

Zeman příští středu kromě jmenování rektorů rovněž předá šek Fondu ohrožených dětí, který podporuje dlouhodobě.

  Fiala jednal s Morawieckým o dopravě a energetické bezpečnosti

Klokánkům začal posílat každoročně peníze v prosinci 2015, kdy změnil účel svého fondu na umořování státního dluhu. Tehdy jim předal šek na 2,5 milionu korun. Poprvé je podpořil zhruba 35 tisíci korunami, které zbyly po vypořádání účtů z jeho první prezidentské kampaně v roce 2013. Po druhé kampani po volbách v roce 2018 fondu poslal nevyužitou částku 2,3 milionu. Naposledy Zeman peníze fondu daroval v prosinci 2020, kdy jeho zástupcům společně s dcerou Kateřinou předal šek na 1,5 milionu korun.

Na Pražském hradě by pak 7. března měl prezident předávat státní vyznamenání, jejichž slavnostní ceremoniál se kvůli epidemii covidu-19 již dvakrát odložil. Tradičně tento ceremoniál bývá 28. října, kvůli hospitalizaci prezidenta se odložil na 1. ledna, Zeman se ho však rozhodl kvůli nepříznivé epidemiologické situaci opět odložit.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com