Soud odmítl zatknout exprezidenta Porošenka viněného z velezrady

24sata.hr

Soud v Kyjevě dnes odmítl nařídit zatčení ukrajinského exprezidenta Porošenka, který je podezřelý z velezrady. Uložil mu však povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním, informovala agentura Reuters. Bývalý prezident, jemuž v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení, označuje obvinění za smyšlená.

Porošenko je vyšetřován kvůli podezření z velezrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Podle úřadů se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost Ukrajiny na Rusku a na separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Šestapadesátiletý Porošenko se do vlasti vrátil v pondělí a od té doby čekal na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby. Obvinění označuje za vykonstruovaná lidmi z okolí jeho nástupce v prezidentském úřadě Volodymyra Zelenského. Administrativa Zelenského se od vyšetřování distancovala a uvedla, že prokuratura a soudy jsou nezávislé.

Před budovou soudu v Kyjevě se před dnešním zahájením líčení strhla menší potyčka mezi policií a Porošenkovými stoupenci. Podle serveru deníku Ukrajinska pravda přišel exprezidenta podpořit mimo jiné bývalý český diplomat a někdejší eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Podle kritiků je Porošenkův případ neuváženým odváděním pozornosti v době, kdy se Ukrajina připravuje na ruskou invazi, k níž by podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena mohlo dojít „ve velmi brzké době“.

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014 poté, co demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj porazil Porošenka ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi. Porošenko, jenž vlastní čokoládovny Rošen a několik televizních stanic, je v současné době členem parlamentu.

  Inspektoři MAAE v areálu Záporožské jaderné elektrárny našli miny

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com