Ceny ropy kvůli geopolitickému napětí vzrostly nejvýš za sedm let

Ceny ropy dnes rostou a cena severomořské ropy Brent poprvé za sedm let stoupla nad 90 dolarů za barel. K růstu přispívá geopolitické napětí v Evropě a na Blízkém východě, které by mohlo narušit dodávky na trh. Ty jsou již v současnosti slabé, napsala agentura Reuters.

Kolem 17:30 SEČ si cena severomořské ropy Brent připisovala 2,4 procenta a prodávala se za 90,33 dolaru za barel. Je to poprvé od října 2014, kdy překonala hranici 90 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 2,6 procenta na 87,81 dolaru za barel.

„Znepokojení z možného narušení dodávek z Blízkého východu a Ruska poskytuje býčí potravu pro trh s ropou,“ uvedl analytik firmy PVM Stephen Brennock. Investoři označují za býčí trh takový, který delší dobu silně roste a nálada investorů je optimistická.

Americký prezident Joe Biden v úterý uvedl, že v případě invaze Ruska na Ukrajinu zváží osobní sankce vůči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V pondělí jemenské hnutí Húsíů uskutečnilo raketový útok na základnu ve Spojených arabských emirátech.

Investoři také nyní čekají na konec dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Očekává se, že Fed naznačí plány na zvýšení úrokových sazeb v březnu kvůli vysoké inflaci.

Další důležitou událostí pro trh s ropou bude jednání skupiny OPEC+ o těžbě. Skupina zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence v čele s Ruskem. Zasedání se uskuteční 2. února a OPEC+ na něm bude zvažovat nové zvýšení těžby. OPEC+ postupně ruší rekordní snížení těžby z roku 2020. Měsíčně zvyšuje denní těžbu o 400.000 barelů. Skutečná těžba však zatím nedosahuje tohoto cíle, protože některé země mají se zvýšením technické potíže.

Zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu vzrostly o 2,4 milionu barelů. Analytici čekali naopak jejich mírný pokles. Zásoby pohonných hmot pak stouply nejvýše za téměř rok.

  Evropské plány na život bez ruského plynu. Spoléhání na LNG, jádro i úspory, část zemí opět pálí uhlí

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent březen 90,33 88,20
New York – NYMEX WTI březen 87,81 85,60

 

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com