Koruna posílila k euru o 13 haléřů, naopak k dolaru 15 haléřů ztratila

burzovnisvet.cz

Koruna dnes posílila k euru a oslabila k dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 24,38 Kč/EUR a na 21,88 Kč/USD. Proti středečnímu podvečeru si česká měna vůči jednotné evropské měně polepšila o 13 haléřů, naopak k americké měně 15 haléřů ztratila. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Středeční zasedání amerického Fedu nejprve během večera srazilo indexové trhy a dolar silně posiloval, dnes ale na indexových trzích opět zavládla pozitivní nálada a to se odrazilo i na české koruně,“ uvedl analytik obchodníka s měnami Purple Trading Jaroslav Tupý.

Centrální banka USA (Fed) ve středu naznačila, že by mohla začít zvyšovat svoji základní úrokovou sazbu již v březnu. To je významná změna politiky nízkých úrokových sazeb z doby pandemie, která podpořila najímání nových zaměstnanců a ekonomický růst, ale také přispěla k vysoké inflaci. Základní úroková sazba v USA se od vypuknutí pandemie v březnu 2020 pohybuje blízko nuly. Dolar dnes k euru posílil na 1,12 USD/EUR.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,51 24,38
Kč/USD 21,73 21,88

 

Zdroj: Patria Online

Po dvou růstech za sebou dnes pražská burza stagnovala na 1420,56 bodu

Po dvou růstech za sebou dnes pražská burza stagnovala. Index PX klesl o setinu procenta na 1420,56 bodu. Rostly akcie antivirové firmy Avast a pojišťovny VIG, oslabily cenné papíry Komerční banky a Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

„Krátce po začátku obchodování index oslaboval o více než 0,7 procenta, velkou část ztrát vzápětí smazal a většinu dne se pak pohyboval těsně pod hodnotami včerejšího (středečního) závěru,“ popsal dnešní obchodování analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Akcie Avastu vzrostly o 1,19 procenta na 179 korun, pojišťovně VIG zdražily o 0,64 procenta na 627 Kč. Lehce nahoru šly také cenné papíry Moneta Money Bank o 0,05 procenta na 92 korun.

  Senát chce prodloužit výplatu příspěvku v karanténě na dva týdny

Akcie dalších bank oslabily. Komerční banka odevzdala 0,83 procenta na 955 korun, Erste Bank odepsala 0,39 procenta na 1029,50 koruny. „Cena banky Erste nereagovala na pozitivní sentiment na západoevropském bankovním sektoru, který posiloval přes dvě procenta,“ podotkl Boháč.

Jen mírně svou cenu změnily cenné papíry energetické společnosti ČEZ. Zlevnily o 0,12 procenta na 805 korun. Oslabily, přestože cena elektrické energie na burze pokračovala dále vzhůru, uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com