Největší část české výpravy odletěla na olympijské hry do Pekingu

eurosport.ru

Na zimní olympijské hry do Pekingu dnes odletělo speciálem z Prahy 69 českých sportovců a dalších 70 členů výpravy. Všichni prošli před cestou testy na koronavirus. Do dějiště her dorazí v pátek po poledni čínského času.

Odlet charteru provázela přísná protikoronavirová opatření. Na palubě jsou z českých medailových nadějí rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonistka Markéta Davidová. Vedle rychlobruslařů a biatlonistů letí také výběr hokejistek, část hokejistů, smíšený pár v curlingu, krasobruslaři, sáňkaři, shorttrackařka, bobisté a běžci na lyžích.

„Všechno probíhalo hladce. Před odletem měli všichni tři testy na covid-19. První v pondělí, druhý v úterý a třetí krátce před odletem a nepřibyl nikdo pozitivní,“ řekl Alexandr Kliment z tiskového oddělení Českého olympijského výboru na on-line tiskové konferenci.

Sportovci začali přicházet na odbavení už v 15:00 a mezi prvními dorazili krasobruslařští sourozenci Michal a Eliška Březinovi. Téměř symbolicky v krátké sněhové vánici přijely dva transity s biatlonisty a parkoviště před letištěm se hemžilo jen bílými bundami s červeno-modrými motivy a čepicemi Raškovka vzor 2.0 české olympijské výpravy.

K zadní části Terminálu 1 vyhrazenému pro olympioniky zabloudilo pár turistů, ale ke sportovcům se nedostali, jelikož prostor byl vyhrazen páskou a hlídán. Pod respirátory mohli zahlédnout Davidovou či stříbrného medailistu ve sprintu z Pchjongčchangu Michala Krčmáře. Jen rychlobruslařka Sáblíková a skeletonistka Anna Fernstädtová využily odbavením mimo hlavní proud.

Odbavovací halu u oken zaplnily vaky s lyžemi, krabice se zbraněmi, s vosky a dalším vybavením. Bobisté ještě oblepovali bedny s noži a nářadím na jejich leštění. Tašky a materiál musel každý polepit speciálně barevnými páskami podle místa cílové destinace. Lyže a velká zavazadla odváželi zaměstnanci vozíky, ostatní tašky po odbavení u osmi okének jely pásy.

Trenér Tomáš Bank přivezl lyže Ester Ledecké. Dvojnásobná olympijská vítězka aktuálně trénuje v Itálii na snowboardu a poletí v pondělí s několika přestupy. Speciálem se do Číny dopraví šest balíků po třech párech lyží české hvězdy. Aby se v Číně před příjezdem Ledecké neztratily, dohlédne na ně Petr Kouřil, bývalý servisman Ledecké, který aktuálně spolupracuje s Fernstädtovou.

  Biatlonista Václavík měl negativní test na koronavirus a letí do Pekingu

Jako první zamířili na pasovou kontrolu a čekat na letadlo Březinovi, pak se postupně trousili hokejistky a další sportovci. Bobisté zapózovali s helmami, biatlonisté šli společně ve skupině a při odchodu zamávali k objektivům fotografů a kamer se slovy: „Na shledanou.“

„Když to porovnám s hrami ve Vancouveru, nebo v Soči, atmosféra byla samozřejmě jiná. Sportovci byli ostražití, snažili se dodržovat všechna opatření, ale atmosféra těšení se a očekávání zůstala. Alespoň co se dalo vidět přes roušky,“ uvedl Kliment.

Jako poslední dorazila na letiště Václava Havla sedmička hokejistů a trenér Filip Pešán. Zbytek mužstva by je měl následovat nejpozději 2. února. Později odletí i biatlonista Adam Václavík a hokejistka Natálie Mlýnková, kteří byli v minulých dnech pozitivně testovaní.

Další čeští sportovci už poletí komerčními lety. Aktuálně se do Pekingu kvalifikovalo 114 sportovců, což znamená nejpočetnější českou výpravu v historii zimních her.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com