Tálibán od února otevře univerzity, nezmínil ale, zda i pro studentky

 Islamistické hnutí Tálibán vládnoucí v Afghánistánu od února znovu otevře univerzity, oznámil tamní ministr školství. Nezmínil však, zda se ke studiu budou moci vrátit i ženy. Vysoké školy byly v Afghánistánu uzavřeny loni v létě, kdy hnutí převzalo moc v zemi.

Agentura Reuters s odvoláním na zprávu OSN napsala, že Tálibán od té doby zabil blíže neurčený počet bývalých afghánských činitelů či členů bezpečnostních složek.

Univerzity se v teplejších provinciích otevřou od 2. února, ty v chladnějších regionech od 26. února, řekl na tiskové konferenci v Kábulu ministr. Neupřesnil však, jaké podmínky mají panovat pro ženy, ani zda studentkám návrat islamisté vůbec umožní. Činitelé Tálibánu dříve navrhovali, že by pro ženy mohly být zřízeny třídy oddělené od mužů.

V zemi jsou od srpnové bleskové ofenzivy, na jejímž konci Tálibán opět po více než 20 letech převzal kontrolu nad zemí, otevřeny jen střední školy. Navštěvovat je mohou pouze chlapci. Studenty přivítaly zpět i některé soukromé univerzity, ženy a dívky se však v mnoha případech ke studiu vrátit nemohly.

Zahraniční vlády kabinet Tálibánu neuznávají kvůli minulosti radikálního hnutí. Návrat žen ke studiu je jedním z jejich požadavků ve vyjednávání o zahraniční podpoře Afghánistánu a uvolnění zmrazených afghánských kont.

Země závislá na zahraniční pomoci je nyní na pokraji humanitární a ekonomické krize. Před zhoršujícími se podmínkami tamních 39 milionů obyvatel opakovaně varuje OSN, naposledy ve zprávě generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese Radě bezpečnosti OSN, napsala dnes Reuters.

Guterres v ní mimo jiné doporučuje restrukturalizaci mise OSN včetně vytvoření nové jednotky dohlížející na dodržování lidských práv. Mise zároveň získala řadu „věrohodných zpráv o zabíjení, nucených zmizeních a dalších přečinech“ týkajících se činitelů předchozí afghánské vlády, členů afghánských ozbrojených složek a lidí, kteří pracovali pro zahraniční jednotky. Tálibán přitom po převzetí moci vyhlásil všeobecnou amnestii.

  Radioaktivní výbuch na Ukrajině? Dana Drábová vysvětluje nejnovější lež z Ruska

Mise OSN identifikovala důvěryhodné zprávy ohledně zhruba 100 zabitých lidí z těchto skupin od 15. srpna 2021, přičemž více než dvě třetiny z nich údajně padly do rukou Tálibánu a jeho spojenců.

Další podle OSN důvěryhodné zprávy hovoří o mimosoudních popravách nejméně 50 lidí, kteří podle všeho patřili k místní odnoži teroristické skupiny Islámský stát (IS).

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com