Chřestění zbraněmi, odmítl Zeman vyslání vojáků, kritizuje dar vlády Ukrajině

idnes.cz

Prezident Miloš Zeman nemá obavy z ruské vojenské agrese vůči Ukrajině. Rusové podle něj nejsou blázni. Kritizoval dar vlády Ukrajině a postavil se proti vysílání českých vojáků k východním hranicím NATO. „Považuji to za chřestění zbraněmi,“ řekl Zeman v nedělní Partii televizí Prima a CNN Prima News.

„Když si srovnáte zisk a ztrátu, tak protože nejsou neinteligentní, tak jim vyjde, že by na tom prodělali, dokonce výrazně prodělali,“ řekl na adresu Rusů prezident Zeman.

O tom, že nasazení nových jednotek Severoatlantické aliance v zemích jejího východního křídla je v zájmu české bezpečnosti a Česko by se na něm mělo podílet, hovořil po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský.

Ukrajině by Zeman zbraně maximálně prodal

Ukrajině by dělostřelecké granáty prezident Zeman nevěnoval, jak se rozhodla vláda, ale prodal. Koaliční vláda Petra Fialy minulý týden jednomyslně rozhodla, že daruje Ukrajině 4 006 dělostřeleckých granátů za zhruba 37 milionů korun. Ukrajině to má pomoci při případné obraně. „Chceme odradit Rusko od jakékoli agrese,“ řekl premiér Petr Fiala.

Rusko v posledních týdnech u hranic s Ukrajinou rozmístilo více než 100 tisíc vojáků a podle americké administrativy je vojenský vpád Rusů na Ukrajinu více než pravděpodobný.

Pokud by nějaký vojenský konflikt nastal, soustředil by se podle prezidenta Zemana na Donbas, kde proruští separatisté vyhlásili dvě samozvané a mezinárodně neuznané republiky – Doněckou a Luhanskou.

Americká administrativa ve čtvrtek uvedla, že Rusko již vypracovalo plán zveřejnění falešných zpráv, které by mohly sloužit jako záminka k ruské invazi na Ukrajinu.

Ukrajinský šéf diplomacie se ohradil

Proti výrokům prezidenta Zemana se ohradil ukrajinský ministr Dmytro Kuleba.

„Další pokus prezidenta Zemana poškodit ukrajinsko-české vztahx znovu nevyjde. Těším se, až přivítám Jana Lipavského v Ukrajině. Reprezentuje zodpovědnou vládu, která rozumí, jaké nebezpečí představuje ruská agrese proti Ukrajině pro Česko a Evropu,“ uvedl Kuleba.

  V pondělí bylo pozitivních 42 pct testů a v nemocnicích víc lidí

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com