Šéfka Evropské centrální banky: Vysoká inflace tu zůstane „nějakou dobu“

Inflace v eurozóně zůstane v blízké době s největší pravděpodobností na vysoké úrovni, sdělila dnes šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová prostřednictvím videohovoru vystoupila před hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu, na kterém uvedla, že vysoká inflace bude v eurozóně ještě „nějakou dobu“. Odborníci ale hlavně čekali na její vyjádření ohledně zpřísňování měnové politiky. K tomuto tématu ale nic konkrétního nesdělila.

Evropská centrální banka je pod zvýšeným tlakem právě kvůli vysoké inflaci. Ta v lednu v eurozóně vystoupila na 5,1 procenta, což je rekord od zavedení eura před dvaceti lety a více než dvojnásobek inflačního cíle banky.

Ve svém pondělním projevu Lagardeová uvedla, že současné cenové tlaky ustoupí, což centrální bance ve střednědobém horizontu umožní splnit dvouprocentní inflační cíl. Nárůst cen energií podle ní v minulosti oslabil kupní sílu domácností a ve střednědobém horizontu inflaci snížil. Lagardeová tak očekává podobný scénář i v současné době.

„Potřebujeme nyní více než kdy jindy zachovat flexibilitu při provádění měnové politiky,“ uvedla šéfka ECB.

Dodala také, že současná pandemická vlna a s ní spojené restrikce budou mít i nadále nepříznivý dopad na hospodářský růst začátkem letošního roku, tento dopad ale podle Lagardeové bude nižší než v předchozích vlnách koronavirové pandemie.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

  Česko musí zrychlit, říká Pekarová Adamová. TOP 09 chce zavést euro do roku 2030

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com