Sankce v případě ruského útoku na Ukrajinu připravíme společně, řekl Scholz

24hoursworld.com

Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, bude čelit tvrdým sankcím, které Evropská unie a státy NATO připraví společně. Po dnešním jednání s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou to v Berlíně prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Na přímý dotaz novinářů ale výslovně nezmínil, zda součástí případného postihu Moskvy bude i německo-ruský plynovod Nord Stream 2.

„Jasné a klíčové poselství je, že jsme jednotní,“ řekl o ukrajinské krizi Scholz. „Jsme jednotní i v tom, že sankce připravíme společně,“ uvedl. Na dotaz novinářů, zda se sankce budou týkat i plynovodu Nord Stream 2, který je hotový, ale zatím neschválený pro provoz, však neodpověděl.

„Sankce budou velmi účinné. Připraven máme celý soubor,“ prohlásil Scholz s tím, že je dobrý důvod, proč podrobnosti nezveřejňovat.

Téma produktovodu Nord Stream 2, který vede přímo mezi Ruskem a Německem po dně Baltského moře, bylo i na Scholzově pondělní tiskové konferenci ve Washingtonu s americkém prezidentem Joeem Bidenem. Zatímco Scholz se odpovědi vyhnul, Biden jasně prohlásil, že v případě ruské agrese vůči Ukrajině žádný plynovod nebude.

Scholz v minulosti opakovaně Nord Stream 2 označoval za projekt čistě soukromého sektoru. Od ledna již ale takové hodnocení nepoužívá, což podle německých médií značí změnu jeho postoje k budoucnosti plynovodu.

Frederiksenová k sankcím řekla, že dnes o nich se Scholzem nijak podrobně nehovořila, a to ani o Nord Streamu 2. „Pokud k útoku ale dojde, musí být ale naše odpověď robustní s hospodářskými a politickými dopady,“ řekla. Chování Ruska pak označila za nepřijatelnou agresi.

Rusko u svých hranic s Ukrajinou a také na bělorusko-ukrajinském pomezí rozmístilo desetitisíce vojáků. Odmítá ale tvrzení Západu, že je to příprava k invazi. Podle Moskvy jsou jednotky v pohraničí na cvičení.

Autor: ČTK

  Rusové v referendu podpořili ústavní změny ve prospěch Putina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com