Bývalý prezident Klaus považuje postup Ruska za překvapivý a riskantní

idnes.cz

Překvapení nad postupem Ruska, které uznalo nezávislost dvou samozvaných republik na Donbasu a vzápětí vyslalo vojáky na Ukrajinu, vyjádřil bývalý prezident Václav Klaus. „Toto rozhodnutí Ruska považujeme za překvapivé a riskantní. Rusko tímto krokem na sebe vzalo roli toho, kdo porušil Minské dohody,“ uvedl Institut Václava Klause.

„To si  nelze vyložit jinak, než jako výraz frustrace ruské strany z dlouhodobého odmítání Západu jednat s Ruskem o bezpečnostních zárukách. Rusové se uznáním donbaských regionů a následným vysláním ruských vojenských sil na linie dotyku s Ukrajinou rozhodli riskovat hrozbu tvrdých sankcí ze strany Západu a celou situaci tím zřejmě vzdálili od nalezení smírného řešení,“ tvrdí Klaus v prohlášení v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině.

Postup, který zvolil ruský prezident Vladimir Putin, je podle bývalého českého prezidenta důsledkem přesvědčení Ruska, že tímto činem už asi nemůže nic ztratit. Vzájemné vyhrožování měly podle něj nahradit diplomacie a trpělivé vyjednávání. To již po ruském jednostranném tahu bude zřejmě obtížné, připouští bývalý prezident Klaus.

Zároveň si postěžoval, že Putinovo rozhodnutí poškozuje ty, kdo měli dosud pochopení pro některé kroky Ruska. K nim přitom patří právě Klaus.

„Rozhodnutí ruského prezidenta Putina je i poškozením těch z nás, kteří jsme se po léta snažili vysvětlovat komplikovanost vnitřní ukrajinské (ale i ruské) politické, ekonomické a národnostní situace i nelehkých historických kontextů. Kteří jsme nepodléhali povrchnímu a snadnému přístupu nahlížet na tamní vývoj prizmatem československých zkušeností s komunistickým Sovětským svazem z roku 1968,“ uvedl ve svém prohlášení Institut Václava Klause. Rozhodnutí Ruské federace bude mít podle Klause vážné důsledky nejen pro Ukrajinu.

Zatímco Klaus vydal k ruské agresi poměrně rozsáhlé prohlášení, současný prezident Miloš Zeman se zatím stále omezil na stručný tweet mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

  Návrh eurokomisaře náleží Pirátům se STAN, Fiala to potvrdil

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ uvedl na Twitteru Zemanův mluvčí.

Zemanova slova o blamáži vystřídalo ticho

Minulý týden Zeman v rozhovoru pro MF DNES tvrdil, že americké tajné služby utrpěly „blamáž“. když upozorňovaly na ruskou intervenci na Ukrajinu v řádu několika dnů. Slova o blamáži vystřídalo ticho.

Hrad také na rozdíl od dalších nejvyšších ústavních činitelů nevyvěsil vlajku Ukrajiny na podporu státu čelícího ruské agresi.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com