Jsme připraveni na uprchlíky, Češi už začali nabízet pomoc, řekl Rakušan

idnes.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan po jednání vlády řekl, že se jeho resort připravil na různé scénáře kvůli případné uprchlické vlně z Ukrajiny.

Konflikt na Ukrajině řešila ve středu Bezpečnostní rada státu i vláda. Premiér Petr Fiala oznámil, že Česko je připraveno na uprchlickou vlnu z Ukrajiny i na situaci, že by byly omezené dodávky energetických surovin z Ruska.

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že Česko má několik scénářů pro případnou uprchlickou krizi.

„Zatím neregistrujeme žádný zvýšený zájem o pobytová oprávnění z řad ukrajinských občanů. Ministerstvo vnitra dostalo za úkol připravit scénáře pro případnou eskalaci a příliv lidí z Ukrajiny. Scénář je hotov, pohybujeme se od zeleného až po černý stupeň, je podrobně popsáno, jaké mechanismy by při jakém počtu byly aktivovány,“ popsal Rakušan. „Momentálně nejsme ani v zeleném stupni, pohybujeme se ve standardních počtech žadatelů,“ dodal ministr vnitra.

Ve hře je imigrace i masový odchod

Rakušan ocenil, že už teď je velká vlna solidarity ze strany Čechů. Resort proto zřídil email, na který lidé mohou zasílat nabídky pomoci pro Ukrajince. „Emailová adresa zní ubytovaniukrajina@suz.cz a přijímá od lidí z celé republiky nejrůznější nabídky pomoci. Týká se to ubytování, darování nejrůznějších předmětů a vůbec zajištění života těch případných příchozích,“ dodává Rakušan.

Premiér Petr Fiala také upozornil, že v případě eskalace situace na Ukrajině může přijít i naopak masový odchod Ukrajinců z Česka.

„Chceme náš pracovní trh otevřít více lidem z jazykově a kulturně blízkých oblastí, protože to potřebuje naše ekonomika. Ale musíme počítat i s variantou, že v případě mobilizace by se řada Ukrajinců vrátila domů. A nejen v případě mobilizace, ale že by chtěli být se svými blízkými nebo ve své vlasti v těžké době. Musíme počítat s imigrací, ale i masovým odchodem,“ dodal předseda kabinetu.

  Návod: Co udělat před tím, než se zaregistrujete k očkování

Vláda dnes také schválila mandát pro prezidenta Miloše Zemana na summit NATO, který se pravděpodobně k dění na Ukrajině uskuteční. „Ještě není svolán na konkrétní den a hodinu, ale schválili jsme ho, protože situace se mění každou chvílí,“ vysvětlil. Mandát vznikl standardně v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí, prezidentská kancelář o něm dostala informace. Podle Fialy s obsahem mandátu neměl prezident problém.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com