O daru českých zbrojařů Ukrajině chce Černochová jednat na vládě v tomto týdnu

novinky.cz

Vláda ještě tento týden projedná dar vojenského materiálu od českých zbrojních firem Ukrajině, která je ve válečném stavu po napadení ruskou armádou. Po jednání kabinetu to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Se zbrojaři jednala v neděli. Zástupci firem jí tehdy avizovali, že odvětví je připraveno maximálně navýšit a využít své kapacity. O další možné pomoci Černochová jedná také s armádou. Ministerstvo obrany dnes ČTK potvrdilo, že v poslední dodávce vojenského materiálu na Ukrajinu směřovalo 160 protiletadlových raket za 38,5 milionu korun. O začlenění těchto zbraní do daru ukrajinské armádě informoval server Aktuálně.cz.

Vláda dnes rozhodla, že Česko Ukrajině daruje zdravotnický materiál z armádních zásob za zhruba 21 milionů korun. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun.

V prvních dnech ataku ukrajinského území rozhodla vláda koncem minulého týdne o darování vojenského materiálu. Na Ukrajinu již bylo přepraveno 4000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun, tisíce pušek a pistolí s miliony nábojů za 188 milionů korun a těžká technika v hodnotě 400 milionů korun, kterou ministerstvo z bezpečnostních důvodů blíže nespecifikovala.

Součástí poslední zásilky byly i protiletadlové rakety. Informaci serveru Aktuálně.czČTK potvrdila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Celkem ukrajinská armáda dostala 160 střel S-2 za 38,5 milionu korun

Další vojenský materiál míří na Ukrajinu díky finanční sbírce, kterou vyhlásila ukrajinská ambasáda. Lidé mohou přispívat na účet 304452700/0300. Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis dnes dopoledne novinářům řekl, že lidé, firmy a organizace od soboty poslali na účet 316 milionů korun.

Množství zaslaných peněz ocenil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Na Pražském hradě dnes jednal s prezidentem Milošem Zemanem právě i o české pomoci. „Informoval jsem ho, co všechno děláme ve prospěch dodávek pro Ukrajinu, co máme skladem a jsme schopni dodat,“ řekl ČTK. Zeman podle něj slíbil, že český obranný průmysl bude i nadále podporovat.

  Rok ve Sněmovně mají opozice i koalice za vyhrocený

Podle Hynka nyní funguje pro zbrojní export na Ukrajinu zrychlené licenční řízení. „Vítám to, ale myslím si, že je dobrý pro menší dodávky. Ty klíčové dodávky, tam musí rozhodovat vláda,“ poznamenal.

Uvedl, že v současné době se v České republice nedají sehnat neprůstřelné vesty nebo helmy. Důvodem je podle něj i to, že je české firmy vyrábějí z materiálů dovážených z ciziny. Ve chvíli, kdy je potřeba razantně navýšit výrobu, tak k tomu nemají prostředky. Jako příčinu vidí to, že stát tento materiál nakupuje na základě nejnižší ceny a nepodporuje jejich plnou výrobu na českém území.

Nedostatkem vest se zabývají i úřady. „Prověřujeme naše sklady kvůli více komoditám,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan ČTK na dotaz, zda policie má zásoby neprůstřelných vest ve svých skladech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com