Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA

Ruská vojska stále agresivněji útočí na ukrajinskou metropoli Kyjev raketami a dělostřelectvem, počet střel mířících na město se zvyšuje, řekl dnes médiím nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel, který v posledních dnech pravidelně zprostředkovává médiím americký pohled na vývoj bojů na Ukrajině. Rusko podle něj na Ukrajinu vypálilo od začátku invaze 450 raket. Dlouhý konvoj ruské armády, který již několik dní míří k metropoli ze severu, se ale podle něj stále nehýbe.

USA v úterý informovaly, že se kolona ruských vojenských vozidel dlouhá několik desítek kilometrů v podstatě zastavila, zejména kvůli logistickým problémům, v důsledku nichž například nemá řada vozidel palivo a některým jednotkám se nedostává jídlo. Podle amerického činitele tyto komplikace patrně přetrvávají.

„Nepohybují se tempem, které by člověka vedlo k přesvědčení, že svoje problémy vyřešili. Takže bychom jej (konvoj) charakterizovali jako pozastavený,“ řekl. USA podle něj rovněž spatřily náznaky toho, že se ukrajinské síly pokoušely koloně bránit v postupu na Kyjev. Ruské armádě podle něj trvá útok na metropoli déle, než čekala.

Vojenská situace na Ukrajině se podle činitele od úterka výrazně neproměnila. Ruská armáda navýšila počet svých jednotek na ukrajinském území, řekl, přičemž v úterý stejný zdroj informoval, že do země vstoupilo asi 80 procent z vojsk, jež se v týdnech před invazí hromadily na hranicích.

Podle USA zatím Rusové nedobyli jihoukrajinské město Cherson, ačkoliv ruské ministerstvo obrany dnes ráno oznámilo, že jej již ovládlo. Chersonská správa ale přiznává, že je město ruskými jednotkami plně obklíčeno.

Činitel rovněž řekl, že by lidé měli přistupovat „výjimečně skepticky“ k údajům o počtech zemřelých a raněných ruských vojáků, které nyní oznámila Moskva. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že od začátku vojenské operace na Ukrajině zemřelo 498 jeho vojáků a 1597 jich utrpělo zranění. Vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč pak nedlouho po oznámení Moskvy prohlásil, že od začátku bojů zemřelo už 7000 ruských vojáků.

  Zelenskyj v rozhovoru s ruskými novináři hovořil o neutralitě

V kyjevském metru se ukrývá před útoky na 15.000 lidí

Až 15.000 lidí, kteří nemají kam jinam jít, se nyní v Kyjevě ukrývá v metru před útoky ruských sil na město. Ve stanicích mají lidé k dispozici vodu, jídlo, toalety i léky, uvedlpodle zpravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf kyjevského metra Viktor Brahinskyj. Upřesnil, že podzemní síť může poskytnout útočiště až 100.000 lidem.

„Mnoho lidí nemá kam jít. Pár metrů na podlaze a deka – to je teď jejich jediný domov,“ podotkl Brahinskyj.

„Náš tým je vyčerpaný, děláme ale maximum pro záchranu životů nevinných civilistů,“ doplnil šéf metra. Obyvatele ukrajinské metropole vyzval, aby do metra přinesli teplé oblečení nebo jídlo, a pomohli tak zejména ženám s malými dětmi a seniorům.

Ve dne funguje metro i jako dopravní prostředek, v době nočního zákazu vycházení od osmi hodin večer do sedmi ráno pouze jako kryt.

Ke Kyjevu postupuje ze severozápadu několikakilometrová kolona ruských armádních vozů. Ruské síly kromě toho podnikají na město a jeho okolí letecké údery. Útok v úterý odpoledne na televizní věž v hlavním městě si podle ukrajinských médií vyžádal životy nejméně pěti lidí. Exploze se ve městě ozývaly také v úterý pozdě večer – podle oznámení úřadů se pod palbou ocitly přímo části Kyjeva včetně například historické čtvrti Kurenivka a měst v těsné blízkosti metropole.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com