Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do Černobylské JE, uvedl ministr

Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektrické energie do odstavené Černobylské jaderné elektrárny, uvedl dnes ministr pro energetiku Herman Haluščenko. Chladicí systémy podle něj budou opět pracovat v normálním režimu a nebude zapotřebí záložního zdroje, uvedl server Ukrajinska pravda. Objekt atomové elektrárny v Černobylu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době ovládají ruské invazní jednotky.

Kyjev ve středu oznámil, že černobylská elektrárna je bez pravidelné dodávky elektrického proudu, který tak zabezpečovaly jen dva záložní generátory. Moskva ve čtvrtek prohlásila, že sousední Bělorusko dodávky elektřiny do Černobylu obnovilo, což ale Kyjev zpochybnil. V pátek Ukrajina Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) řekla, že technici začali poškozené elektrické vedení opravovat, podotkla agentura AP.

Elektrický proud je zapotřebí pro ochlazování jaderného paliva, které se v černobylském areálu stále nachází. MAAE nicméně už dříve uvedla, že přerušení dodávek elektřiny do této elektrárny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém. V pátek MAAE informovala, že stále nedostává data z monitorovacích systémů v elektrárně v Černobylu.

Haluščenko dnes podle ukrajinských médií znovu vyzval zahraniční partnery, MAAE, Evropskou komisi, OSN a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby jeho zemi pomohli chránit ukrajinská jaderná zařízení, píše Ukrajinska pravda. „Nyní je nutné donutit nepřítele opustit jadernou elektrárnu a vytvořit 30kilometrovou demilitarizovanou zónu kolem ukrajinských jaderných zařízení,“ uvedl ministr.

Ruské invazní jednotky obsadily před zhruba deseti dny také Záporožskou jadernou elektrárnu, která je považována za jednu z největších v Evropě. Provoz v ní zajišťují ukrajinští zaměstnanci. Během nočního útoku v areálu této elektrárny hořelo, podle odborníků ale reaktory nebyly poškozeny. Ostřelování elektrárny vyvolalo silné a odmítavé reakce v zahraničí.

  Z Pásma Gazy jsou hlášeny těžké boje, a to i z jihu oblasti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com