Rakušan: Vláda schválila další vojenský materiál pro Ukrajinu

idnes.cz

Vláda schválila dodávku dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu, uvedl bez dalších podrobností po dnešním zasedání kabinetu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v neděli v České televizi uvedla, že ČR poskytne Ukrajině další materiál za více než 700 milionů korun, v úterý novinářům řekla, že se chystá darování materiálu až za miliardu.

„Vláda bez bližší specifikace dnes schválila další pomoc v rámci poskytnutí vojenského materiálu ukrajinské straně,“ oznámil Rakušan.

Ministerstvo obrany již na Ukrajinu, která se brání ruské agresi, poslalo vojenskou pomoc asi za 750 milionů korun. Šlo o munici, samopaly, kulomety, odstřelovačské pušky nebo protiletecké střely S-2. Podobu částí daru úřad z bezpečnostních důvodů nespecifikoval.

Na Ukrajinu zároveň z ČR proudí zbraně díky darům na účet ukrajinské ambasády, na který lidé a firmy poslali podle náměstka ministryně obrany Tomáše Kopečného asi 700 milionů korun. Za vybrané peníze ambasáda nakupuje zbraně, s jejich pořízením velvyslanectví pomáhá ministerstvo obrany.

Česko požádalo Evropskou unii o proplacení některých vojenských darů. Unie na tyto účely uvolnila 500 milionů eur (zhruba 12,3 miliardy korun). Novinářům to v úterý řekl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

  Na kolejích VŠ zůstaly tisíce studentů s výjimkami z opatření

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com