Vojenská situace na Ukrajině se zásadně nezměnila, v Kyjevě jeden mrtvý

Vojenská situace na Ukrajině se za uplynulý den výrazněji nezměnila, ruští vojáci pokračují v ostřelování infrastruktury a měst, informoval dnes ráno ukrajinský generální štáb. Při dopadu trosek sestřelené ruské rakety na sídlištní dům v Kyjevě zahynul nejméně jeden člověk, tři další jsou zranění. Na telegramu to oznámily ukrajinské záchranné složky. V Černihivu si ostřelování ruských jednotek podle dnešního vyjádření místní správy jen z středu vyžádalo životy 53 civilistů.

„Stav, postavení a charakter operací obranných sil se za poslední den výrazněji nezměnil,“ napsal štáb v pravidelném ranním hlášení. Ruská vojska se podle něj kvůli neúspěšným pozemním operacím dále uchylují k ostřelování infrastruktury a hustě obydlených oblastí.

Ruské vzdušné síly v noci na dnešek zničily muniční a zbrojní sklady ukrajinské armády, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Zprávy ani jedné strany nelze nezávisle ověřit.

Ruská invaze na Ukrajině se na všech frontách z velké části zastavila, ruské síly utrpěly velké ztráty a v posledních dnech dosáhly jen minimálního pokroku na zemi, na moři i ve vzduchu, uvedla dnes ve svém pravidelném hodnocení britská vojenská rozvědka.

„Převážná část ukrajinského území včetně všech velkých měst zůstává v ukrajinských rukou,“ napsalo britské ministerstvo obrany.

„Záchranáři 17. března v 5:02 (4:02 SEČ) obdrželi zprávu o požáru a zničení rezidenční budovy v Darnycké čtvrti v hlavním městě,“ uvedly záchranné složky, podle kterých sestřelená raketa poničila na jihovýchodním okraji Kyjeva 16. podlaží domu. Požár se podařilo uhasit, podle prvotních zpráv bylo 30 lidí evakuováno, tři z nich byli zranění. O život přišel jeden člověk.

V severoukrajinském Černihivu ruské jednotky za středu zabily 53 lidí, uvedl podle agentury Reuters gubernátor Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus. „Máme velké ztráty – včera (ve středu) zahynulo 53 občanů,“ řekl dnes Čaus.

  Německo pošle Ukrajině čtyři samohybné houfnice s municí, Slovinsko tanky

Rusko odmítá, že na Ukrajině cílí na civilisty.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com